BNV: Sjenici potrebno 10 odeljenja u srednjim školama na bosanskom jeziku

Utorak , 2021-01-12 | 11:15:50

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) pozvalo je danas direktore srednjih škola u Sjenici i rukovodstvo ove opštine da što pre usklade predlog plana upisa u ove obrazovne ustanove sa zakonima i realnim potrebama učenika koji pohađaju nastavu na bosanskom jeziku.


U BNV navode da ove školske godine osnovno obrazovanje na bosanskom jeziku u Sjenici završava 297 učenika, a nastavu na srpskom 65 učenika, te da je prema tom broju potrebno ponuditi 13 odeljenja, od kojih bi 10 bilo na bosanskom, a tri na srpskom jeziku.

“Prema sadašnjem predlogu plana upisa, koji je podržala opština Sjenica, Gimnazija Jezdimir Lović i Tehničko-poljoprivredna škola nude pet odeljenja na srpskom i pet odeljenja na bosanskom jeziku. To je ukupno 10 odeljenja, pa će priliku za upis u srednju školu imati samo 300, od 362 učenika koji završavaju osmi razred“, navodi se u saopštenju ovog manjinskog nacionalnog organa.

Ističu da predloženi plan upisa đacima koji pohađaju nastavu na bosanskom, uskraćuje nastavak obrazovanja na maternjem jeziku u srednjim školama, a da im se na taj način posredno onemogućava i nastavak obrazovanja na visokoškolskim ustanovama.

U BNV navode da će učiniti sve što im je u nadležnosti da se pomenuti predloženi plan upisa u srednje škole što pre ispravi, a u cilju zašite interesa dece i nastave na bosanskom jeziku.

A.Bajrović


 

  • user thumb
    Adem

    Ada hajde ne bandajte vi iz Suljove kahve, deca vasih funcionera idu na srpski jezik kod direktora Dugopoljca.

Napiši komentar: