Epidemiolog o vakcini, stanju i merama u Tutinu

Sreda , 2021-01-13 | 09:40:06

Epidemiolog Doma zdravlja u Tutinu Mithat Eminović neprijatno je iznenadjen slabim odzivom medicinskog osoblja za vakcinisanje protiv korona virusa u tom gradu.


Eminović je za Sto plus radio naveo da se od 200 zaposlenih prijavilo svega njih desetak, za šta on kao epidemiolog u gradu sa nestabilnom situacijom “ne može da nadje razlog i razumevanje”.

“Dobro je što smo u prvoj dekadi januara vakcinisali 11 štićenika i četiri radnika Doma za smeštaj lica sa smetnjama u razvoju, ali mi nije jasan razlog tolikog nepoverenja u vakcinu zdravstvenih radnika”, naglasio je.

On je potvrdio povećanje broja inficiranih od novembra pošle godine, još više za vreme novogodišnjih praznika, uz naglašavanje da dolazak dijaspore i bliski kontakti koji su u tim prilikama pravljeni nisu i jedini uzročnici pogoršanja situacije.

“Krizni štab donosi mere sa zakašnjenjem, kontrola je neadekvatna, mere se zato i ne primenjuju, za šta se optužuje narod. Time se samo izbegava odgovornost onih koji su zaduženi za njihovo sprovodjenje”, ocenio je doktor Eminović.

Prema njegovim rečima, stanje u Tutinu je bolje u odnosu na jun i jul prošle godine, ali da nije izvučeno dovoljno pouka iz tog perioda.

“Svedoci smo bahatosti svih direktora bolnica u Sandžaku, koji se obračunavaju sa neistomišljenicima, što za rezultat ima manjkavosti i nizak stepen kvaliteta zdravstva. Zato mislim da bi epidemiološki proces u Sandžaku ovih dana bio značajno lošiji da nismo imali ono užasno prokužavanje stanovništva tokom leta”, ocenio je epidemiolog.

Komentarišući visoku stopu smrtnosti medicinskog osoblja, doktor Eminović je podsetio da je u Tutinu od Covid-19 preminulo dvoje zaposlenih i da je obolevanje i umiranje lekara problem kojem se mora posvetiti posebna pažnja.

I. Slezović


 

Napiši komentar: