Ni “K” od Kliničkog centra u Pazaru

Sreda , 2021-02-17 | 09:34:18

Novi Pazar se u planovima razvoja zdravstvene zaštite za sledećih 15 godina nigde ne pominje kao klinički centar, kako su političari u predizbornim kampanjama u prethodnih 15-ak godina voleli da navode kao adut u svoju korist.


Prema dokumentima koji su trenutno na javnoj raspravi, novopazarska bolnica može biti regionalni centar, ali samo za hitne slučajeve sa područja Raške, Sjenice i Tutina.

Iako su tri okolne opštine geografski najbliže Novom Pazaru, njihovi pacijenti će na dalje lečenje ići u Kraljevo, Užice ili Prijepolje, dok će novopazarska bolnica primati samo njihove hitne slučajeve.

Takva organizacija je izuzetak za celu Srbiju, zbog čega u planovima figurira osnivanje i regionalnog centra za urgentnu medicinu.

Masterplan predviđa smanjenje broja zdravstvenih ustanova, funkcionalnom ili institucionalnom integracijom domova zdravlja i bolnica, čime bi novopazarska bolnica ponovo postala Zdravstveni centar.

Priprema za to se može videti kroz nedavno izdvajanje apoteka iz sastava Doma zdravlja, dok se reorganizacijom predviđa buduća Apotekarska ustanova koja „pokriva“ i državnu apoteku u Tutinu.

Podela Zdravstvenog centra na Dom zdravlja i Opštu bolnicu je svojevremeno predstavljena kao veliki korak napred u zdravstvenoj zaštiti Novog Pazara.


 

  • user thumb
    Adem

    Vazno je da su oni koji nas lazu zaposlili cele sire familije. Da im idu specijalizacije. Da imaju dzabe stanove u Beogradu i da za putne troskove uzmu 30 hiljada eura. I vazno je da od nasih para za poplocavanje uzmu 200 hiljada eura.

Napiši komentar: