Presude tek za svaki deseti napad na novinare

Utorak , 2021-02-23 | 16:07:48

Tek svaki deseti prijavljeni slučaj pretnji i napada na novinare završava se pravnosnažnom sudskom presudom, pokazalo je istraživanje Slavko Ćuruvija Fondacije (SĆF) i Centra za pravosudna istraživanja (CEPRIS) koje je danas objavljeno.


Istovremeno, medijski sporovi u slučajevima govora mržnje, zaštite maloletnih lica, obezbedjivanja dostojanstva žrtava nasilja i zaštite časti i ugleda u proseku traju oko dve godine, i pored hitnosti predvidjene Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Predsednica CEPRIS Vida Petrović Škero izjavila je da je u parničnim postupcima koji se odnose na sporove sa medijima, u periodu za tri godine primljeno 2.930 predmeta, a da se najveći broj tužbi odnosi na tabloide.

Petrović Škero je tokom onlajn predstvljanja analize "Zaštita slobode govora u pravosudnom sistemu Srbije" izjavila da je analiza preko 300 pravnosnažnih presuda za period od 2017. do 2019. godine pokazala da je prosečna dužina trajanja postupka dve godine, a da punomoćnici tuženih medija često zloupotrebljavaju odlaganje ročišta.

Ona je rekla da se na osnovu rezultata žalbenih postupaka zaključuje da mediji mnogo više ulažu žalbe, ali da je od 294 predmeta u kojima je podneta žalba samo u četiri u ucelosti prihvaćena, dok je u 224 delimično usvojena.

Prema njenim rečima, u 2017. godini je najniža dosudjena kazna u parničnom postupku protiv medija iznosila 40.000 dinara a najviša 360.000, sa prosečnom kaznom te godine od 85.000 dinara, kolika je bila prosečna kazna u parničnim postupcima protiv medija i 2018. godine, dok je 2019. godine prosečna dosudjena kazna medijima bila 88.000 dinara.

Prema rečima predstavnice Slavko Ćuruvija Fondacije Nataše Jovanović, u posmatranom periodu izrečena je samo jedna kazna zatvora zbog ugrožavanja novinara, u trajanju od šest meseci.

 


 

Napiši komentar: