Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi čeka presudu u slučaju o korupciji

Ponedeljak , 2021-03-01 | 11:40:17
Presuda u procesu protiv bivšeg francuskog predsednika Nikole Sarkzija (Nicolas Sarkozy) po optužbama za korupciju i trgovinu uticajem treba da bude izrečena danas.

Sarkozi koji je bio predsednik od 2007. do 2012, čvrsto je demantovao sve navode za vreme desetodnevnog sudjenja krajem prošle godine.

Bivši predsednik, 66-godišnji političar osumnjičen je da je ilegalno pokušao da dodje do informacija od višeg sudije 2014. godine o pravnom postupku u koji je on bio uključen.

Tužilaštvo je zatražilo četiri godine zatvora, od kojih dve uslovno, za Sarkozija i za još dvojicu saoptuženih u istom slučaju - bivšeg sudiju Žilbera Azibera (Gilbert Azibert) i Sarkozijevog bivšeg advokata Tijerija Erzoga (Thierry Herzog).

Pre Sarkozija čije se sudjenje smatra presedanom u Francuskoj, još jedan bivši predsednik se suočio sa sudjenjem posle odlaska sa funkcije. U pitanju je Žak Širak (Jacques Chirac) kojem se sudilo za proneveru ali ne tokom predsedničkog mandata, već dok je bio gradonačelnik Pariza.

"Nije postojalo dosluha ni u mojoj glavi ni u stvarnosti. Želim da se oslobodim te ljage", rekao je Sarkozi za vreme sudjenja u i istakao da "još uvek ima poverenja" u pravdu svoje zemlje.

Sarkozi se povukao iz aktivne politike kada njegova konzervativna stranka nije izabrala za predsedničkog kandidata za izbore 2017. godine na kojima je pobedio Emanuel Makron.

Sarkozija čeka još jedno sudjenje kasnije ovog meseca za optužbe za ilegalno finansiranje njegove predsedničke kampanje 2012. godine.


 

Napiši komentar: