Mediji: Patrijarhu Pavlu spomenik u centru Moskve

Utorak , 2021-03-02 | 15:07:55
Spomenik Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Pavlu biće podignut u centru Moskve, saznaje portal Sputnjik.Spomenik će biti postavljen na platou ispred Hrama Petra i Pavla, u Podvorju Srpske pravoslavne crkve, nedaleko od Kremlja.

Očekuje se da će spomen obeležje 44. poglavaru SPC biti otkriveno do kraja ove godine, a potom će, kraj njega, biti podignut i spomenik patrijarhu moskovskom i cele Rusije Aleksiju Drugom.

Spomenici srpskom i ruskom patrijarhu biće izradjeni na inicijativu doktora teologije, vladike Antonija Pantelića, poslednjeg episkopa koga je rukopoložio patrijarh Pavle, a koji već skoro dve decenije rukovodi Podvorjem SPC u Moskvi.

Prema rečima episkopa moravičkog Antonija, u toku je izrada spomenika patrijarhu Pavlu i to će biti delo jednog ruskog vajara.Deo spomenika se pravi u Rusiji, a deo u Ukrajini, pa ukoliko epidemiološka situacija to dozvoli, spomenik će biti otkriven do kraja ove godine.

Sredstva za izradu spomenika patrijarhu Pavlu su već obezbedjena, a takođe dobijena je i dozvola ruskog patrijarha Kirila i gradskih vlasti.

Foto: Pixabay/Oleg Shakurov


 

Napiši komentar: