SAD uvode sankcije ruskim zvaničnicima kao odgovor na trovanje Navaljnog

Utorak , 2021-03-02 | 22:00:08
SAD su danas najavile uvodjenje sankcija visokim ruskim zvaničnicima, kao odgovor na trovanje ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog za šta američka obaveštajna služba smatra da je odgovorna Moskva.

"Obaveštajna zajednica ima visok stepen uverenja da su zvaničnici Ruske službe bezbednosti (FSB) 20. avgusta 2020. godine upotrebili nervni agens poznat kao novičok za trovanje ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog", rekao je američki zvaničnik koji je zahtevao anonimnost.

Sankcije, koje su usmerene posebno na sedam visokih zvaničnika, uvedene su "u konsultacijama sa partnerima iz EU" i predstavljaju "jasan signal" Moskvi, rekao je taj zvaničnik.

"Ponovo apelujemo na hitno i bezuslovno oslobadjanje Navaljnog", dodao je on, ističući da su američke obaveštajne službe zaključile da je ruska vlada odgovorna za trovanje Navaljnog.

Zvaničnik je rekao i da SAD ne žele eskalaciju, ali da neće oklevati da pokažu čvrstinu kad god to smatraju potrebnim.

Navaljni se trenutno nalazi na odsluženju dvoipogodišnje zatvorske kazne na koju je osudjen zato što je prekršio uslovnu kaznu dok se u Nemačkoj oporavljao od trovanja za šta optužuje Kremlj.


 

Napiši komentar: