Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da su mnoge evropske zemlje priznale nezavisnost Kosova, uprkos činjenici da referendum o odvajanju od Srbije nikada nije održan i dodao da isti kriterijumi moraju da važe i za Krim.
Lavrov je naglasio u intervjuu za italijanski list „Limes“ da je „osporavanje prava Krimu na priključenje Rusiji, koje je uradjeno u skladu sa medjunarodnim pravom, jednostavno apsurdno“.
Šef ruske diplomatije podsetio je da su „mnoge evropske zemlje smatrale da je moguće priznati kosovsku nezavisnost, uprkos činjenici da nikada nije raspisan referendum o odvajanju od Srbije“.
„Državni udar u Ukrajini rezultirao je krahom državnosti i doveo je ultranacionaliste na vlast. Očigledno je da su rezultati volje gradjana na Krimu bili rezultat dogadjaja u Kijevu“, rekao je ruski šef diplomatije.
Lavrov je za italijanski list izjavio da „Moskva neće oprostiti Turskoj pomaganje i podržavanje terorista, ali da Rusija ostaje prijateljski nastrojena prema turskom narodu“.
„Moskva ne stavlja u isti koš predstavnike trenutne vladajuće strukture u Turskoj, koja je direktno odgovorna za smrt našeg pilota u Siriji, sa pouzdanim prijateljima koje imamo u turskom narodu“, rekao je on.