Ambasador Japana posjetio sjenički Dom zdravlja

Ambasador Japana Tošio Cunozaki i predstavnici Ministarstva zdravlja Srbije zvanično su u rad pustili medicinsku opremu vrednu 59 hiljada evra i ambulantno vozilo, koje je ova ambasada prethodno donirala sjeničkom Domu zdravlja.

 

„Ovom donacijom, Japan, želi da podrži unapređenje zdravstvenih usluga u Sjenici“, rekao je ambasador Cunozaki.

 

„Čuo sam da ovaj Dom zdravlja pokriva veliko područje i pretpostavljam da zdravstveni radnici rade naporno. Uveren sam da će ova naša pomoć dobro doći i želim da je koristite u spašavanju života. Vlada Japana pomogla je Srbiji sa više od 200 miliona evra, 2004. godine donirali smo opremu Zdravstvenom centru Užice, 2007. opštini Bajina Bašta i 2009. Novoj Varoši“, pojasnio je Cunozaki.

 

Predsednik sjeničke opštine Muriz Turković je ovom prilikom naglasio da do kraja godine brigu o Domu zdravlja preuzima lokalna samuoprava i zatražio pomoć ministarstva i donatora.

 

„Zbog budžetskih ograničenja, to ne možemo ostvariti bez  podrške i pomoći ministarstva i donatora. Ovom prilikom moliom ambasadora da podrži najavljenu pomoć Japana za izgradnju dnevnog boravka za đecu ometenu u razvoju, za koji postoji projekat i lokacija“, rekao je Turković.

 

Zbog velikog broja ustanova i organizacija u Srbiji koje konkurišu za donacije Vlade Japana, Sjenica bi tek za dvije godine mogla da očekuje neku sličnu pomoć.