Šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitreos Kipreos izjavio je tokom posete Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru da je je kvalitetno obrazovanje manjina jedan od prioriteta OEBS-a.

Kipreos je, nakon što je zajedno sa zamenikom šefa Misije EU u Srbiji Adrianom Martinsom i švajcarskim ambasadorom Ervinom Hoferom posetio taj univerzitet, novinarima rekao da pomno prati sve što se odnosi na Internacionalni univerzitet.

„Želimo sve najbolje za sam razvoj studenata ovog univerziteta, a radićemo zajedno da otkrijemo, pronađemo i rešimo sve probleme sa kojima se ovi studenti i ovaj univerzitet suočavaju“, rekao je Kipreos.

Internacionalni univerzitet nije akreditovan; na čelu te ustanove su ljudi bliski muftiji Islamske zajednice u Srbiji Muameru Zukorliću.

Rektor Internacionalnog univerziteta Mevlud Dudić rekao je da je dobijanje akreditacije jedan od osnovnih problema te visokoobrazovne ustanove.

„Dobili smo čvrsta uveravanja da će naši današnji gosti pratiti razvoj univerziteta i pomoći nam u rešvanju problema. Već dve godine čekamo od akreditacione komisije, koja je političko a ne stručno telo, da bude završen postupak akreditacije univerziteta“,
rekao je on.

Dudić, blizak Muameru Zukorliću, rekao je da je delegaciju ambasadora upoznao i sa ostalim „obespravljenostima Bošnjaka“, navodeći probleme u islamskoj zajednici poput vraćanja oduzete imovine Islamskoj zajednici, nesmetan rad Bošnjačkog nacionalnog
veća, problem sa verpučitaljima.

Ambasador Švajcarske Hofer je rekao da su Novi Pazar i taj region jedan od prioriteta Vlade Švajcarske.

„Mi smo danas ovde da bismo pokazali našu podršku studentima ovog univerziteta. Obrazovanje je osnova ne samo ovog regiona, nego i zemlje u celini“, rekao je Hofer. 

 

Amela Bajrović