Amela Terzić nacionalnim rekordom do finala Svetskog prvenstva u Monktonu

Reprezentativka Srbije Amela Terzić plasirala se danas u finale discipline 1.500 metara, na Svetskom juniorskom prvenstvu koje se održava u Monktonu (Kanada).

 

Sedamnaestogodišnja Novopazarka, bronzana sa prošlogodišnjeg planetarnog prvenstva za mlađe juniore u Brešanoneu, osvojila je drugo mesto u trećoj kvalifikacionoj grupi pretrčavši stazu za 4:13,46 minuta, sto je peto vreme kvalifikacija i novi juniorski rekord Srbije.

 

Sportski direktor atletskog kluba Novi Pazar, nekadašnji reprezentativac na dugim prugama Edin Zuković, rekao je radiju Sto plus da je ovaj rezultat došao kao posledica vrhunskog rada Amele Terzić i njenog trenera Rifata Zilkića.

 

“Očekivao sam finale, ali ovaj rezultat je sjajan. Amela je otišla u Kanadu sa ličnim rekordom od 4:16,71, a ovo je čak 3,25 sekundi bolje ostvarenje. Ona i trener Zilkić su, uoči puta na svetski šampionat, najavljivali ovakav epilog, jer su verovali u svoj kvalitetan rad’’, rekao je Zuković.       

 

Najbolji rezultat kvalifikacija, od 4:11,42 minuta, ostvarila je Nensi Čepkvemoi iz Kenije, koja je slavila u grupi gde je trčala Terzićeva.

 

U nedeljnom finalu nastupiće 12 atletičarki, po tri prvoplasirane iz svake od tri kvalifikacione grupe i još tri koje su imale najbolja vremena od preostalih takmičarki.

 

Najveći uspeh od srpskih predstavnika u dosadašnjem toku šampionata u Monktonu zabeležio je bacač kugle Božidar Antunović, koji je osvojio srebrnu medalju, pomerivši granicu juniorskog rekorda Srbije na 20.20 metara.