Antić: Makedonsko i Bošnjačko veće će biti raspušteni

Sve nacionalne manjine u Srbiji koje su učestvovale na izborima za nacionalne savete konstitusale su savete osim Makedonaca i Bošnjaka čije će Veće biti raspušteno, izjavio je danas pomoćnik ministra za ljudska i manjinska prava Petar Antić.

„Sedamnaest nacionalnih manjina je osnovalo svoje savete, dve nisu – makedonska i bošnjačka“, rekao je Antić agenciji Beta i podsetio da je danas istekao rok za njihovo konstituisanje.

Nacionalne savete formirale su albanska, aškalijska, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, nemačka, romska, rumunska, rusinska, slovačka, ukrajinska, češka, hrvatska i slovenačka nacionalna manjina.

Makedonska nacionalna manjina imala je mogućnost da organizuje savet putem elektorske skupštine, ali je ona bila neuspešna pošto deo elektora nije prisustvovao sednici.

Antić je rekao da je zbog toga Ministarstvo javnim pozivom omogućilo prijavu novih elektora „kako bi se ostvario zakonski minimum za konstituisanje makedonskog nacionalnog saveta“.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava raspustiće nacionalni savet Bošnjaka i posebnim rešenjem obrazovati privremeni organ upravljanja.

„Privremeni organ upravljanja će preuzeti tehničke nadležnosti sve do organizovanja novih izbora i konstituisanja bošnjačkog nacionalnog saveta“, kazao je Antić i dodao da će Ministarstvo posebnom odlukom posle konsultacija odrediti datum održavanja novih izbora.

Odgovarajući na pitanje zašto Bošnjaci nisu dobili svoj savet kada je sednica održana, Antić je kazao da je za konstituisanje saveta potrebno da mandati budu verifikovani što na njihovoj konstitutivnoj sednici nije učinjeno.

„Prema našem zapisniku, nijedna osoba od prisutnih nije se odazvala na prozivku, tako da zapravo nijedan kandidat sa izbornih listi nije bio prisutan“, naveo je Antić.

Pomoćnik ministra je rekao da je kvalifikovana većina određena u poslovniku za bošnjački nacionalni savet.

„Konstitutivna sednica bošnjačkog nacionalnog saveta održana je poslednja i na osnovu iskustva sa sednica drugih saveta uočeno je da je potrebno jasnije odrediti neke odredbe, posebno one koje se tiču prisustva kandidata izbornih lista“, kazao je on.

„Imajući u vidu da (u Novom pazaru) postoje tri izborne liste, ali i potrebu formiranja stabilnog nacionalnog saveta, trebalo je dati jasne instrukcije i pomoći konstituisanje bošnjačkog nacionalnog saveta“, kazao je zvaničnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava potvrdilo je kvalifikovanu većinu kao kriterijum za odžavanje konstitutivne sednice „kako bi se obezbedili adekvatni uslovi za formiranje stabilnog bošnjačkog saveta“, kazao je on.

Prema toj odluci, za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća potrebna je dvotrećinska većina.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica osvojila je 17 mandata, Bošnjačka lista 13, a Bošnjački preporod pet.

Posle pokušaja konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka u Novom Pazaru u prisustvu predstavnika resornog ministarstva, glavni muftija i nosilac liste BKZ Muamer Zukorlić saopštio je da je Veće konstituisano regularno od 17 mandata sa te liste i dva (od pet) sa liste Bošnjačkog preporoda.

Preporod je blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji Rasima Ljajića, dok je iza Bošnjačke liste bila Koalicija Bošnjačka lista za evropski Sandžak Sulejmana Ugljanina.