Zvaničnici egipatske avijacije saopštili su danas da se nestali avion kompanije Edžiptera sa 66 putnika i članova srušio u Sredozemno more ali se još ne zna uzrok nesreće, javila je agencija AP.
Egipatski premijer Šerif Ismail izjavio je na kairskom aerodromu da je još rano reći da se nesreća dogodila zbog tehničkih problema ili je u pitanju teroristički napad.
„Ništa ne isključujemo“, rekao je Ismail.
Avion koji je leteo na relaciji Pariz-Kairo srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru, izjavio je Frans presu izvor grčke civilne avijacije koja učestvuje u potrazi.
„Avion je u 00.29 GMT (3.29 po lokalnom vremenu) nestao s grčkih radara dok je bio u egipatskom vazdušnom prostoru. Srušio se oko 130 kilometara od grčkog ostrva Karpatos“, koje se nalazi izmedju Rodosa i Krita, dodao je isti izvor.
Grčka avijacija je navela da nije dobila nikakav signal uzbune ili pomoći od pilota.
Egiptska vojska saopštila je da nije dobila signal pomoći od pilota aviona koji je leteo na relaciji Pariz-Kairo, demantujući raniju vest Edžiptera da je signal upućen deset minuta pre nestanka aviona s radara.
Pozivajući se na stručnjake, agencija Frans pres je javila da postoji mogućnost iznenadnog incidenta pošto piloti nisu slali signale.
Francuski premijer Manuel Vals, koji nije isključio nijednu hipotezu o nestanku aviona, ponudio je pomoć egipatskim vlastima u potrazi za olupinom.
Edžipter je saopštio spisak 56 putnika medju kojima ima 30 Egipćana, 15 Francuza, dva Iračana i po jedna državljanin iz Velike Britanije, Kanade, Belgije, Portugala, Alžira, Sudana, Čada, Saudijske Arabije, Kuvajta. U avionu je bilo i šest članova posade i tri oficira bezbednosti.
Egipat i Grčka uputili su u medjuvremenu avione i brodove u Sredozemne more u potrazi za avionom.
Avion leta MS804 poleteo je u sredu u 23.09 po lokalnom vremenu (21.09 GMT) i nestao je s radara kada je ušao u egipatski vazdušni prostor oko 2.45 po lokalnom vremenu (00.45 GMT).
Nekoliko porodica putnika stiglo je jutros na aerodrom u Kairu gde se okupljaju novinari, kao i na pariski aerodrom Šarl de Gol odakle je avion poleteo.
Agencija AFP javila je da je francuski predsednik Fransoa Oland zakazao danas hitnu sednicu na kojoj će učestvovati ministri unutrašnjih poslova Bernar Kaznev i odbrane Žan-Iv Le Drian.