On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abasom rekao da podržava takvu državu, ali da nisu sazreli uslovi za obnovu mirovnih pregovora izmedju Izraela i Palestinaca i da se takva država „može činiti jako dalekom“.

„Dve države za dva naroda, koja oba imaju duboke i drevne korene u ovoj zemlji, da žive u miru i bezbednosti“, objasnio je Bajden govoreći o rešenju decenijskog sukoba po modelu dražave u vreme kada je mirovni proces u zastoju više od jedne decenije.

On je najavio 316 miliona finansijske pomoći Palestincima tokom posete, ali ne postiji jasan put za povratak pregovaračkom stolu.

Američki lider je rekao da iako uslovi nisu sazreli, ali da SAD i njegova administracija neće odustati od nastojanja da približe Palestince i Izraelce.

Abas je izjavio da je došlo vreme, kako je rekao, da se „okrene stranica u izraelskoj okupaciji naše zemlje“, te da Izrael ne može nastaviti da deluje kao „država iznad zakona“.

Bajdenove izjave će verovatno razočariti Palestince koji očekuju od SAD da izvrši pritisak na Izrael kako bi se obnovili mirovni pregovori, pošto je jevrejska država u proteklim godinama uspostavila zvanične odnose sa nekoliko arapskih zemalja.

Bajden je rekao da svet ne može da čeka na mirovni sporazum i da se moraju preduzeti koraci da se poboljšaju životi palestinskog naroda.

Predsednik SAD je stigao u Vitlejem posle obilaska palestinske bolnice u istočnom Jerusalimu, gde je obećao finansijsku pomoć od 100 miliona dolara za bolnice u tom gradu, za šta je još potrebno odobrenje Kongresa SAD, uz 201 milion dolara za Agenciju UN za pomoć palestinskim izbeglicama Ii manje sume za druge programe.

Bajdenova posta Zapadnoj obali dočekana je sa sumnjom i gorčinom medju Palestincima koji smatraju da je on preduzeo malo koraka da obnovi mirovni pregovore pošto ih je njegov prethodnik Donald Tram potisnuo ustranu i uveliko podržavao Izrael.

Odlazeća Vlada Izraela je nastojala da doprinese razvoju ekonomije na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, ali premijer prelazne vlade Jair Lapid nema mandate da vodi mirovne pregovore pred izbore zakazne za 1. novembar.Ti izbor bi na vlast mogli dovesti desničarsku vladu koja se protivi palestinskoj državi.

Bajden je posetio Zapadnu obalu u okviru prve predsedničke turneje po Bliskom istoku.

Prva stanica te turneje bio je Izrael,a predsednik SAD danas putuje u Saudijsku Arabiju prvi put direktno avionom iz Tel Aviva.Hamas odbacuje Bajdenove izraze saosećanja sa PalestincimaLideri islamskog ekstremističkog Hamasa u pojasu Gaze odbacili su danas izraze saosećanja američkog predsednika Džozefa Bajdena (Joseph Biden) sa Palestincima, označivši SAD, kako su rekli, „partnerom u agresiji na naš narod“.

Oni su takodje kritikovali palestinskog predsednika Mahmuda Abasa što se sastao sa Bajdenom i ponovio da podržava mirovni proces s Izraelom.

Portparol Hamasa Hazem Kasem je ocenio da je „čudno“ što palestinski lider „pruža ruku za mir s okupatorom“.

Hamas i druge palestinske frakcije održale su u četvrtak mali protest protiv Bajdenove posete.

Hamasovci, koji u svojoj povelji pozivaju na uništenje jevrejske države, silom su preuzeli vlast od snaga lojalnih Abasovom umerenijem Fatahu posle pobede na izborima pre više od 15 godina.

Abas je prošle godine otkazao prve izbore od tada, pošto se činilo da će Fatah ponovo doživeti veliki poraz.

Palestinski predsednik podržava pegovore s Izraelom koji bi doveli do osnivanja palestinske države na okupiranoj Zapadnoj obali i u pojasu Gaze s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

Pregovori su medjutim u zastoju već više od jedne decenije i u Izraelu dominiraju partije koje se protive palestinskoj državnosti.

Bajden je danas ponovo izrazio podršku za rešenje sukoba izmedju dva naroda po modelu dve države, tokom posete regionu i obećao više od 300 mliona dolara pomoći Palestincima.

On je ipak ocenio da uslovi nisu sazreli za povratak direktnim pregovorima.