Pozivajući se na vojna dokumenta do kojih je došao, britanski javni servis navodi da je jedna jedinica SAS nezakonito ubila 54 osobe u južnoj avganistanskoj provinciji Helmand 2010. i 2011. godine. Takođe, BBC piše da je bivši šef SAS znao za ubistva, ali tokom istrage nije prosledio dokaze.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da izveštaj BBC-ja „dolazi do neopravdanih zaključaka na osnovu navoda koji su već potpuno istraženi“.

Ono je navelo da je ponašanje britanskih trupa u Avganistanu provereno tokom dve nezavisne istrage i da ni u jednoj nije otkriveno dovoljno dokaza za podizanje optužnice.

„Insinuirati da je stanje drugačije je neodgovorno, netačno i naše hrabre oružane snage dovodi u opasnost i na terenu i reputaciono. Ministarstvo odbrane naravno ostaje otvoreno da razmotri bilo koje nove dokaze, neće biti opstrukcije“, saopštilo je ministarstvo.

Britanske snage bile su raspoređene u Avganistanu od 2001. kao deo međunarodne koalicije pod vođstvom NATO, nakon terorističkog napada 11. septembra. Hiljade britanskih trupa poslate su u Helmand počev od 2006. kako bi obezbedile projekte za rekonstrukciju, ali su ubrzo počele da učestvuju u borbenim operacijama.

Istraga BBC-ja bila je fokusirana na period od šest meseci boravka jedne jedinice SAS koja je od kraja 2010. bila raspoređena u Helmandu. Prema izveštaju, jedinica je izvršavala prepade po principu „ubij ili zarobi“, kako bi uhvatila komandante talibana i prekinula mreže za proizvodnju bombi.

Prema BBC-jevom izveštaju, interni imejlovi pokazuju da su viši vojni zvaničnici bili zabrinuti, ali nisu podneli izveštaj vojnoj policiji o svojim sumnjama u vezi sa aktivnostima jedinice.

Opozicioni poslanik iz redova Laburista Džon Hili nazvao je navode BBC-ja „duboko uznemirujućim“ i zatražio da ministar odbrane Ben Volas objasni u palramentu šta će preduzeti radi provere navoda britanskog javnog servisa.

Poslednje jedinice Velike Britanije i saveznika NATO povukle su se iz Avganistana leta prošle godine, nakon skoro 20 godina od prvog raspoređivanja u zemlji.