“BBC je vrlo zabrinut zbog načina na koji se ophodilo prema našem novinaru Edu Lorensu koji je uhapšen i stavljene su mu lisice dok je izveštavao sa demonstracija u Šangaju”, rekao je portparol BBC-ija u izjavi koju prenosi agencija Frans pres.

Portparol je rekao da je policija juče tukla i udarala Lorensa koji je radio kao akreditovani novinar u Kini. Novinar je držan nekoliko sati pre nego što je pušten.

Stotine ljudi demonstriralo je ovog vikenda u Kini u više velikih gradova, medju kojima i Šangaj i Peking, protestujući zbog zaključavanja i restrikcija koje su vlasti uvele da se bore protiv epidemije korona virusa.

Britanski ministar za poslovanje Grant Šaps ocenio je “neprihvatljivim” i “zabrinjavajućim” nasilje na koje je ukazao BBC.

“Šta god se desilo sloboda medija treba da bude svetinja”, rekao je ministar za privatni radio LBC.

Portparol kompanije je rekao da BBC nije dobio nikakvo zvanično objašnjenje ni izvinjenje od kineskih vlasti sem tvrdnje zvaničnika, koji su ga kasnije oslobodili, da je uhapšen za svoje dobro da se ne bi zarazio kovidom u sred velike mase ljudi.

“Mi to ne smatramo verodostojnim objašnjenjem”, dodao je portparol.

Novinar Lorens je danas u Tviter poruci napisao da je najmanje jedan kineski državljanin bio uhapšen pošto je pokušao da spreči policiju da ga udara.

Peking je saopštio danas da se Lorens nije identifikovao kao novinar.

“Prema onome što smo saznali od nadležnih vlasti u Šangaju on se nije identifikovao kao novinar i nije dobrovoljno pokazao svoju novinarsku akreditaciju”, rekao je Džao Lidžijan portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova i zatražio od stranih medija da “poštuju kineske zakone i propise tokom svog boravka u Kini.