Bez protesta i kontramitinga ispred zgrade Vlade

Ispred zgrade Vlade Srbije u Beogradu danas nije održan najavljeni protest veroučitelja koji podržavaju Islamsku zajednicu u Srbiji Muamera Zukorlića, kao ni kontramiting Islamske zajednice Srbije.

Veroučitelji su odložili protest ispred Vlade Srbije kako bi pokazali da ne postoji sukob unutar islamske zajednice, već da je problem u državi koja ih „diskriminiše“, izjavio je potpredsednik Islamske zajednice u Srbiji Rešad Plojović.

Želimo da izbegnemo „zamke režima, koji godinama diskriminiše IZ u Srbiji i želi da prikaže kako postoji sukob“, rekao je Sto plus radiju Plojović.

On je naveo da su veroučitelji IZ u Srbiji regularno prijavili skup ispred Vlade, a da će o njegovom održavanju blagovremeno obavestiti javnost.

Muftija beogradski Islamske zajednice Srbije Muhamed Jusufspahić rekao je da neće biti ni kontramitinga, ali da će se možda predstavnici IZS pojaviti ispred Vlade kako bi „proverili stanje“.

On je naveo da ima informaciju da je predsedsednik Udruženja veroučitelja IZ u Srbiji Hajrudin Balić za sutra prijavio skup u vremenu između 9 i 17 časova i da će, ako taj skup bude održan, sutra biti i kontramitinga ispred Vlade.

U međuvremenu je otkazana i za danas najavljena konferencija za novinare Jusufspahića i Zilkića, na kojoj je u beogradskom Medija centru trebalo da govore o uručivanju rešenja veroučiteljima islamske veronauke za skolsku 2010/2011. godinu.

Veroučitelji Zukorlićeve Islamske zajednice su najavili protest zbog promene sastava vladine komisije za versku nastavu u koju je umesto dva predstavnika islamskih zajednica 29. jula izabran samo Zilkić.