Vlasnici ugostiteljskih objekata u centru Novog Pazara uklonili su danas terase ispred svojih lokala u znak protesta zbog visoke cene zakupa ovih javnih površina.

 

Ugostitelji smatraju da je cena zakupa kvadratnog metra u ekstra zoni od 57 dinara dnevno previsoka, kao i da je nemoguće u vremenu aktuelne ekonomske krize platiti zakupninu za tri meseca unapred, kako traže u lokalnoj samoupravi.

 

Jedan od 16 zakupaca ovih terasa Rifat Hanić kaže da ugostitelji neće odustati od protesta dok lokalna samouprava ne koriguje cene zakupa i ne uskladi ih sa ostalim gradovima Srbije. 

 

„Nadam se da će čelnici lokalne vlasti imati razumevanja za naše probleme i da će korigovati cene zakupa kao što su u Kragujevcu, Čačku, Nišu, Valjevu i Beogradu. U Novom Pazaru je veoma teška ekonomska situacija i ne može se poslovati na ovakav način. U avgustu je Ramazan i tada ćemo raditi samo par sati naveče“, rekao je Hanić.

 

On dodaje da za zakup terase, od 67 kvadrata, treba da plati oko 320 hiljada dinara za tri mesecaza, što je za njega veliki namet s obzirom da plaća zakup lokala i upošljava mnogo radnika.

 

Beba Lešević dodaje da je gotovo nemoguće platiti zakup terasa za tri meseca unapred, jer je za to potreban veliki novac.

 

„Mislim da u ovom gradu više niko nema novca, ljudi ne rade, a naši gosti sede po dva sata i piju jedno piće. Treba da pogledamo istini u oči jer je ovaj grad postao mrtav i nema ovde nikakvog obrta novca. Terase ne rade dobro, a meni recimo traže 150 hiljada dinara za tri meseca, odakle mi tolike pare. Ako se ovako nastavi zatvraćemo lokale, jer ne mogu da izađem na kraj“, rekla je Leševićeva. 

 

Prema cenovniku od prošle godine cena zakupa kvadratnog metra u ekstra zoni u Novom Pazaru je 57 dinara dnevno, u prvoj zoni 36, u drugoj 24, a u trećoj 16 dinara.

 

U Gradskoj upravi tvrde da su cene zakupa javnih površina u centru Novog Pazara primerene ambijentu prošle godine preuređenog prostora i rastu zarade ugostitelja.

 

Šef kabineta gradonačelnika Novog Pazara Mirsad Jusufović podseća da su vlasnici ovih lokala prošle godine za četiri meseca sezone platili zakup terasa za samo mesec i po dana, u dogovoru sa Gradskom upravom zbog građevinskih radova koji su trajali do kraja meseca maja.

 

„Ove godine nema građevinskih radova u Pešačkoj zoni, pa su terase ovih lokala počele da rade na vreme. Sa vlasnicima ovih lokala bi mogli da se dogovorimo oko dinamike plaćanja zakupa, pa da umesto za tri meseca unapred plaćaju samo za jedan mesec. U tom slučaju bi imali drugi problem, nakon isteka tih mesec dana vlasnici lokala ne bi platili za sledeći mesec a kada bi došla inspekcija oni bi opet štrajkovali. Dakle, doneli smo odluku da se zakupnina terasa plaća tri meseca unapred da bi bili sigurni da će vlasnici lokala plaćati zakup. Mi zaista želimo da izađemo u susret vlasnicima ovih lokala, ali građani treba da budu svesni da je to jedan od izvornih prihoda Gradske uprave i da mi moramo da vodimo računa o tom novcu“, rekao je Jusufović.

 

Renoviranje Pešačke zone u Novom Pazaru prošle godine koštalo oko 30 miliona dinara, od kojih je USAID platio 10 miliona a Gradska uprava 20.