Gradska skupština u Novom Pazaru danas nije imala većinu da u dnevni red uvrsti predlog odluke da Gradski trg nazove imenom osnivača grada Gazi Isa-bega Ishakovića.

 

Odbornici opozicione Bošnjačke liste nisu prisustvovali današnjem skupštinskom zasedanju, dok je pet odbornika Jedinstvene srpske liste napustilo zasedanje u trenutku kada se glasalo za ovu dopunsku tačku.

 

Šef odborničkog kluba vladajuće Sandžačke demokratske partije Muamer Bačevac optužio je nakon sednice Bošnjačku listu za nacionalnu neodgovornost.

 

“Mi bismo, uz podršku Bošnjačke liste, imali apsolutnu većinu i mogli bi praktično da pokažemo kako većina građana Novog Pazara želi da im se zove trg. Sa Bošnjačkom listom je bilo nekih usmenih kontakata oko ove teme pre sednice, ali su i bez toga sigurno bili informisani, kao i ceo grad, da će to biti jedna od tačaka dnevnog reda, jer je ona već prošla Gradsko veće”, rekao je Bačevac novinarima.

 

U Bošnjačkoj listi odbacuju optužbe Sandžačke demokrtaske partije i navode da oni nisu znali da će ova stranka da predloži kao dopunsku tačku dnevnog reda davanje imena Gradskom trgu.

 

Šefica ovog odborničkog kluba Dževa Memić tvrdi da ih niko iz vladajuće stranke nije kontaktirao niti obavestio o nameri.

 

“Tvrdim odgovorno da nas niko iz Sandžačke demokratske partije nije pozvao niti konsultovao, a kao što i sami vidite iz skupštinskog materijala mi nismo mogli da pretpostavimo šta će da bude njihova dopuna dnevnog reda”, rekla je Memićeva.

 

Ona je dodala da odbornici ove koalicije nisu prisustvovali današnjem zasedanju iz revolta što u dnevni red nije uvršten njihov predlog kojim bi se od Vlade tražilo da u Novi Pazar i Sandžak uloži 50 miliona evra podsticajnih sredstava i da dovede strane investitore.

 

Odbornik Srpske liste Milan Veselinović rekao je da su oni skupštinu napustili, jer smatraju da je “Isa-beg bio okupator, a ne graditelj i vojskovođa”.

 

“Još 90-tih godina je bilo predloga da taj trg nazovemo imenom Stefana Nemanje, kao osnivača starog Rasa i prve srpske držžave, ali smo mi tada balansirali, iako smo imali skupštinsku većinu, da ne bi podgrevali to međunacionalno nerazumevanje ili neko novo sukobljavanje. Bošnjaci su danas bez nas mogli da izglasaju ovu tačku dnevnog reda, samo da su bili jedinstveni”, rekao je Veselinović.

 

Veselinović dodaje da je srpska lista raspoložena da razgovara o kompromisnom rešenju i da trg nosi naziv koji će odgovarati i Srbima i Bošnjacima.

 

Bačevac je istakao da napuštanje skupštinskog zasedanja odbornika Jedinstvene srpske liste, u trenutku kada se glasalo za usvanje u dnevni red dopunske tačke o davanju imena Gradskom trgu, ne znači i početak nesuglasica sa ovom koalicijom.

 

On kaže da ova lista ima svoje političke stavove i različito gledanje na istoriju koje treba razumeti.