Sud u Parizu proglasio je Aleksandra Benalu (30) krivim za namerno nasilje u incidentu u glavnom gradu 2018, kome Makron nije prisustvovao, a takodje je osudjen za ilegalno nošenje oružja tokom Makronove predizborne kampanje 2017. i nezakonitu upotrebu diplomatskih pasoša nakon što je otpušten iz Jelisejske palate.

Benala je osudjen na trogodišnju zatvorsku kaznu, dve godine uslovno, a godinu dana će provesti u kućnom zatvoru, u kući svoje majke, pod elektronskim nadzorom (nanogicom).

Benalini postupci izazvali su prvu političku krizu od stupanja Makrona na vlast.

Sudija Izabel Prevo-Despre rekla je da je Benala demonstrirao „osećaj svemoći i nekažnjivosti… izazvao sumnju u vodjstvo Jelisejske palate i narušio imidž predsedništva“.

Snimak dogadjaja s protesta u Parizu 1. maja 2018. pokazuje Benalu, u šlemu s policijskim oznakama i okruženog policajcima u opremi za razbijanje demonstracija, koji brutalno odvlači ženu iz protesta a potom više puta udara mladića koji leži na zemlji i pritom ga moli da prestane.

Policija koja je mladića izdvojila od demonstranata pre nego što je Benala preuzeo, nije intervenisala.

„Bio je to rat“, rekao je Benala istražiteljima, insistirajući da nije imao nameru da deluje nasilno, već je intervenisao jer je to bila njegova gradjanska dužnost.

Krajem 2018. godine francuska štampa je otkrila da je Benala imao dva diplomatska pasoša koja je koristio za putovanja u afričke zemlje, nakon što je otpušten sa posla u predsedničkoj palati.

Benala nije govorio tokom izricanja presude, a kasnije nije odgovarao ni na pitanja novinara.