BKZ: Blic perfidno i direktno uvredio sve muslimane u Srbiji

Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačke kulturne zajednice Samir Tandir i portparol Islamske zajednice u Srbiji ocenio je danas da je neshvatljivo da se u jednoj demokratskoj državi ozbiljne novine, kakav je dnevni list “Blic”, poigravaju sa verskim osećanjima muslimana u Srbiji.

 

Tandir je na konferenciji za novinare izrazio nezadovoljstvo i zgražavanje ove zajednice zbog fotomontaže u listu „Blic“ u kojoj je glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić prikazan u pravoslavnoj svešteničkoj odori.

 

“Ako na taj način neko pokušava da omalovaži jednu religiju, jednog čoveka koji je vrhovni verski autoritet muslimana u Srbiji, onda na taj način šalje jasnu poruku običnim građanima kakva oni prava mogu da očekuju od ove države. Mi podržavamo korake koje je preduzela IZ u Srbiji i stojimo im na raspolaganju, a preduzemo sve da se takve stvari više nikada ne ponove”, rekao je Tandir.

 

On je dodao da bi BKZ digla glas i za ismejavanje nekog drugog verskog velikodostojnika.

“Smatramo da je neprihvatljivo da se neko krije pod plaštom slobode medija, jer kada vređate nečija osećanja i vrlo direktno šaljete poruku za pokrštavanje i asimilaciju, onda nema govora o slobodi medija. Ovo je izuzetno perfidna i direktna uvreda svih muslimana u Srbiji, ali i šire”, rekao je Tandir.

 

Mešihat IZ u Srbiji i muftija Zukorlić su zatražili od uredništva i vlasnika lista „Blic“ nadoknadu od 100 milliona evra zbog objavljivanja ove fotomontaže.