Najavljeni sastanak predstavnika tri liste za formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) ostao je danas na pokušaju jer se pozivu Bošnjačke liste (BL) odazvao samo Bošnjački preporod.

 

Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ) je prethodnih dana u medijima ponavljala poznati stav da je “Veće već formirano”.

 

Nosilac BL Esad Džudžević i prvi na listi BP, Esad Džudžević i Nazim Nokić, su medijima izjavili da žale zbog “neodgovornog ponašanja” BKZ koja se nije odazvala pozivu,

 

“I pored svega, pozivamo BKZ da se uključe u razgovor. Bošnjačka lista i Bošnjački preporod su zabrinuti zbog zaustavljanja aktivnosti Bošnjačkog nacionalnog veća u zemlji”, rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.

 

On je radiju Sto plus rekao i da budućnost razgovora zavisi od ishoda posete izvestioca za ljudska prava Evropske komisije Jelka Kacina Beogradu 3. oktobra.

 

“Treba sačekati njegov izveštaj o stanju ljudskih prava, a mi očekujemo njegovu pomoć u cilju prevazilaženja situacije”, rekao je Džudžević.

 

On je dodao i da bi posle tog datuma učesnicama izbora od 6. juna ove godine mogao uslediti novi poziv za razgovore.

 

Prvi na listi BP Nazim Nokić je i ovom prilikom ponovio stav da sastav budućeg nacionalnog veća treba da odražava rezultate izbora i da ova lista ostaje pri stavu da sami odrede personalni sastav svojih predstavnika u budućem veću.

 

Predsednik Izvršnog odbora BKZ i Bošnjačkog nacionalnog neća koje ne priznaju resorna ministarstva, Samir Tandir izjavio je danas da je poziv BL ”neozbiljan” jer ga je uputio Esad Džudžević.

 

“To je čovek koji je uzročnik većine kriza u Sandžaku i neko ko je više puta direktno i indirektno napadao najviše velikodostojnike Islamske zajednice. To bi bilo isto kao kada bi piromanu dali da gasi vatru, dakle ovo su nezbiljni razgovori. Oni moraju da se vode na mnogo višem nivou i da se razgovara o svim problemima u Sandžak, a ne parcijalno”, rekao je Tandir za radio Sto plus.

 

On je i ovom prilikom potencirao stav da da se otvorena pitanja i problemi u Sandžaku moraju rešavati dijalogom sa predstavnicima aktuelne vlasti u Beogradu.

 

“Vlast u Beogradu mora da ima mnogo više mudrosti i državničke odgovornosti da se suoči sa problemima i da oni što pre počnu da se rešavaju. Naše trajno opredeljenje je dijalog, ali platforma za sve razgovore mora da bude striktno poštovanje Ustava i zakona Republike Srbije. Zakon se ne može parcijalno poštovati i niko nije znad njega, bez obzira da li je u pitanju ministar ili narodni poslanik. Mi na tome dosledno insistiramo i oko toga nećemo praviti nikakve trule kompromise”, zaključio je Tandir.

 

Na izborima za BNV najviše madnata- 17, osvojila je lista Bošnjačka kulturna zajednica Muamera Zukorlića.

Za konstituisanje veća bilo je potrebno 18 mandata, a većinu su obezbedila dva kandidata liste Bošnjački preporod bliske ministru Rasimu Ljaljiću.

Noć uoči sednice Ministarstvo za ljudska i manjinska prava izmenilo je Poslovnik i umesto proste većine, koliko je bilo potrebno za konstituisanje svih ostalih saveta, odredilo da je za konstituisanje saveta umesto 18 potrebno 22 većnika.