BKZ Traži ostavke ministara Čiplića i Ljajića

Bošnjačka kulturna zajednica osudila je danas i odbacila odluke Ministarstva za ljudska i manjinska prava vezane za najavu održavanja novih izbora za Bošnjačko nacionalno veće i zatražila hitne ostavke ministara Svetozara Čiplića i Rasima Ljajića.

„Nema sumnje da te odluke, kao i izjave ministra Čiplića i njegovih saradnika, predstavljaju nastavak politike diskriminacije Bošnjaka i sprečavanja sprovođenja izborne volje bošnjačkog naroda“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se optužuju Čiplić i Ljajić za falsifikovanje potpisa dvojice većnika na navodnim ostavkama i za, kako se navodi, „diskriminatorsku“ promenu poslovnika „sa ciljem sprecavanja konstituisanja Bošnjackog nacionalnog veća“.

„Zato Bošnjačka kulturna zajednica traži hitne ostavke Čiplića i Ljajića, a ako to ne učine, od predsednika (Borisa) Tadića tražićemo njihovu hitnu smenu“, navodi se.

Melvud Dudić, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća čiju legitimnost osporava Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, obavestio je danas u pismu premijera Turske Tajipa Redžepa Erdogana o događajima vezanim za te izbore.

Dudić je ocenio da takvo ponašanje vlasti u Beogradu može imati za posledicu destabilizaciju prilika u Sandžaku, što neće ostaviti Bošnjacima nijednu mogućnost osim uspostavljanja paralelnih nacionalnih institucija.