Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić upozorila je danas da tekst Muslimanskog omladinskog kluba Islamske zajednice iz Novog Pazara predstavlja otvoreni govor mržnje.

 

Sporni tekst je u ponedeljak objavio dnevni list „Danas“ kao reagovanje na tekst koji je prethodno isti list objavio kao lični stav Aide Ćorović, direktorke novopazarske nevladine organizacije „Urban-in“, pod naslovom „Hidžab: Marama kao politika“.
 

Povod za lični stav Ćorovićeve bio je to što je „Danas“ najpre objavio tekst o rastućem trendu da se sandžačke devojke sve češće opredeljuju za nošenje marame „pokrivanje“ na javnim tribinama umesto u porodici, kako to nalaže tradicija.
 

– Nesporno je da svako ima pravo na svoj stav, Ali iznošenje stavova i sloboda govora nikako ne mogu da budu opravdanje za uvrede i govor mržnje – poručila je Petrušićeva.
 

Ona kaže da se rečenice u kojima se za Aidu Ćorović kaže da je „lice bez biografije isfrustrirano ličnim životnim neuspehom u samom vrhuncu klimaksa“, kao i da se dovodi u vezu sa „masovnim streljanjima ‘nepodobnih’ građana muslimanske vere“, ne predstavljaju dijalog neistomišljenika niti argumentovanu raspravu, već u krajnje diskriminatornom tonu ugrožavaju njen integritet i pozivaju na linč.

 

Petrušićeva je ukazala da se takvim izjava uvrede upućuje svim ženama jer se koristi rodni stereotip prema kome su, kako se navodi, sve neudate žene isfrustrirane i neuspešne, a sve žene srednjih godina u „opasnom“ stanju zvanom klimaks.
 

Poverenica smatra da bi ovaj slučaj mogao imati ozbiljne posledice po mir i stabilnost u Sandžaku, zbog čega ona upozorava na poštovanje ljudskih prava i principa nediskriminacije, kao osnovnih demokratskih i civilizacijskih vrednosti na kojima je zasnovan pravni poredak Srbije.