Bošnjačka kulturna zajednica i Bošnjačko nacionalno veće (BNV) koje je formirala ta zajednica zatražili su danas formiranje nezavisne komisije koja bi ispitala učešće političkog, vojnog i policijskog vrha Srbije u otmici i ubistvu 18 Bošnjaka iz voza u stanici Štrpci, 27. februara 1993. godine.

U saopštenju povom 18 godina od otmice i likvidacije 18 građana, BNV je zatražio i da se utvrdi učešće rukovodstva železničkog-transportnog preduzeća Srbije u tom zločinu, za koji ni posle 18 godina nisi kažnjeni ni počinioci ni inspiratori.

„Neshvatljivo je da Srbija haškim optuženicima, koji su optuženi za najteže zločine, plaća pravne zastupnike, dok na drugoj strani nije učinila ništa da se porodicama čiji su članovi oteti u stanici Štrpci obezbedi trajna materijalna egzistencija, ili da deca otetih
dobiju zaposlenje“, ističe se u saopštenju BNV.

Zbog toga je BNV zatražio od države da promeni takav odnos prema tim porodicama i da se hitno reši pitanje njihove egzistencije.

Od lokalne uprave Prijepolje, BNV je zatražio da plato ispred Doma kulture nazove „Trg otetih u Štrpcima“, kako bi taj zločin bio opomena koliko ljudsko zlo može da bude opasno.

Zbog neotkrivanja i kažnjavanja počinioca zločina u Štrpcima, BNV je istakao da je odgovoran predsednik Srbije Boris Tadić, navodeći da nikada nije primio članove porodica otetih, niti je preduzeo korake da se nalogodavci i izvršioci kazne.

„To nas navodi na zaključak da genocidna politika 90-ih spram Bošnjaka još traje i da nije došlo do suštinskog suočavanja i raskida zvaničnog režima sa mračnom politikom 90-ih“, piše u saopštenju BNV.