BNV (ni)je formiran !

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka, Muamer Zukorlić,  izjavio je da je taj savet konstituisan i najavio krivične prijave protiv odgovornih u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava.

 

Prema tumačenju predstavnika tog ministarstva Petra Antića, na konstitutivnoj sednici nisu bili stvoreni uslovi za formiranje Nacionalnog saveta zbog odsustva 13 predstavnika Bošnjačke liste i pet predstavnika Bošnjačkog preporoda.

 

Antić je Tanjugu ranije rekao da je za konstituisanje, prema poslovniku, neophodna dvotrećinska većina i dodao da još nije kasno da se Savet formira jer rok ističe 9. jula.

 

Muftija Zukorlić, međutim, tvrdi da je Nacionalni savet konstituisan regularno, a za predsednika je izabran Mevlud Dudić, rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

 

Zukorlićeva BKZ je na izborima osvojila najviše – 17 mandata od 35 članova koliko ima Nacionalni savet Bošnjaka, a njima su se priključila i dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda čime je, tvrdi on, ostvarena prosta većina.

 

„Postupili smo po poslovniku koji je važio za konstituisanje svih nacionalnih saveta u ovom izbornom ciklusu i svih nacionalnih manjina u Srbiji, a koji je sinoć uklonjen sa zvaničnog sajta resornog ministarstva“, rekao je Zukorlić Tanjugu.

 

Prema tom poslovniku, objasnio je on, mandati većnika koji ne dođu na konstitutivnu sednicu pripadaju onima koji su se pojavili.

 

Muftija je kazao da je sednica održana u prisustvu predstavnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava bila „pravo poniženje i vređanje inteligencije“ jer se ni na jedno pitanje nije mogao dobiti odgovor.

 

Pri tom su, dodao je, iz sale izbačeni i mediji.

 

„Imamo neoborive dokaze da je više lica umešano u ovu organizovanu kriminalnu radnju i zato smo doneli odluku da podnesemo krivične prijave protiv ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića“, naveo je Zukorlić.

 

On promenu poslovnika noć uoči konstitutivne sednice smatra „svojevrsnim diskriminatorskim“ odnosom prema Bošnjacima koji žive u Srbiji.

 

„Očito da je to učinjeno u političkom savezu Ugljanina, Ljajića i Čiplića sa vlastima u Beogradu, a cilj im je da se onemogući realizacija volje naroda što samo potvrđuje, čak je i brutalnije od svega rečenog u kampanji… a to je da je diskriminacija nad Bošnjacima institucionalni odnos vlasti, a ne greška“, kazao je Zukorlić.

 

Za potpredsednike Nacionalnog saveta Bošnjaka izabrani su Emir Elfić i Zehnija Bulić, a za predsednika Izvršnog odbora Samir Tandir.

 

Koordinator Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović kazao je da ta lista ne priznaje Savet koji je danas formirala Zukorlićeva opcija.

 

„Nedeljama se priča da je muftija kupio dva čoveka sa liste Preporoda i to je upravo bio razlog što smo imena naših pet predstavnika držali u tajnosti i pokazalo se da smo bili u pravu što smo tako postupali“, rekao je Mujezinović.

 

Prema njegovim rečima, Zehnija Bulić i Hidajet Mustafić, koji su se priklonili Zukorlićevoj opciji, nisu legitimni predstavnici Bošnjačkog preporoda.

 

Mujezinović je ponovio da je Bošnjački preporod otvoren za pregovore kako bi se formirala demokratska većina u Nacionalnom savetu i izabrali legalni organi.

 

Nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka Esad Džudžević je izrazio žaljenje što nije došlo do konstituisanja tog saveta.

 

Džudžević tvrdi da je Bošnjačka lista učinila sve i da će nadalje činiti sve da do konstituisanja Nacionalnog saveta Bošnjaka dođe u nekom novom izbornom roku kada će, kako veruje, biti postignut nacionalni konsenzus o tom pitanju.