Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu apelovalo je na Vladu Srbije da pozove Bosnjake da izađu na izbore, ali je ukazalo da takvom pozivu treba da prethodi pozitivan odgovor na zahteve predstavnika te manjinske zajednice.

„Ukoliko Vlada Srbije pozitivno ne odgovori na zahteve iz Sandžaka, Bošnjaci nemaju interes da izlaze na izbore 17. aprila“, saopštilo je BNV.

Kako se ukazuje, najvišim predstavnicima vlasti u Srbiji je u prethodnih nekoliko meseci upućeno više zahteva da „učine sve što je u njihovoj moći da odblokiraju proces ostvarivanja nacionalnih prava sandžačkih Bošnjaka“.

U pismima premijeru i nadležnim ministrima, Bošnjačko veće je navelo u kojim oblastima su ugrožena Ustavom i zakonima garantovana prava pripadnicima bošnjačkog naroda.

BNV smatra da Bošnjaci ne treba da izlaze na izbore i zbog toga što je još na snazi Uredba o upravnim okruzima iz vremena Slobodana Miloševića, i jer još nije suđeno odgovornima za zločine nad bošnjačkim narodom u Sandžaku tokom 1990-tih godina.

Ako se „od Vlade Srbije ne dobije pozitivan odgovor na ova pitanja, gubi se smisao postojanja i samog Bošnjačkog nacionalnog veća kao organa manjinske samouprave“, upozorava BNV u saopštenju.