Bošnjačko nacionalno veće u tehničkom mandatu nizom aktivnosti i manifestacija predstojećeg vikenda obeležava 11. maj Dan bošnjačke nacionalne zastave, ustanovljen na osnovu Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina.

Koordinator za kulturu ovog veća Semir Gicić rekao je radiju Sto plus da će program obeležavanja praznika početi u subotu kada će biti održana javna tribina “Zaštita i unapređenje bošnjačkog kulturnog nasleđa i kultura pamćenja”.

On je dodao da će istog dana biti prezentovano idejno rešenje za izgradnju Memorijalnog centra Hadžet, a nakon toga će u nedelju biti organizovan svečani prijem.

“U okviru te svečanosti promovisaćemo četvorobroj časopisa “Bošnjačka riječ”, kao i tri zbirke pripovedaka i poezije, a biće dodeljena i Zlatna plaketa akademiku Feridu Muhiću. U ponedeljak će biti održana javna tribina “Sistem vrednosti Bošnjaka- dosadašnja iskustva u nastavi na bosanskom jeziku u Sandžaku”, čime ćemo završiti obeležavanje ovog praznika”, rekao je Gicić.

Dan bošnjačke nacionalne zastave proglašen je nacionalnim praznikom povodom osnivanja Bošnjačkog nacionalnog veća, a tada su utvrđeni i grb i zastava bošnjačkog naroda u Srbiji.

E.Đulović