BNV traži ostavku Čiplića
Predstavnici novoformiranog Bošnjačkog nacionalnog veća zatražili su danas ostavku ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića i najavili krivičnu prijavu protiv njega optužujući ga za „falsifikatorske radnje pri formiranju Veća“.

Lista Bošnjačke kulturne zajednice koja je na izborima 6. Juna osvojila 17 od 35 mandata juče je uz pomoć dvojice većika Bošnjačkog preporoda formirala BNV, ali Ministarstvo osporava njihov legitimitet.

Predsednik Veća i rektor Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru Mevlud Dudić ponovio je danas stav da je to manjinsko predstavničko telo legalno formirano.

Predsednik Upravnog odbora ovog univerziteta je Muamer Zukorlić, nosilac izborne liste Bošnjačke kulturne zajednice na izborima za nacionalne savete i glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji.

„Zbog diskriminatorskog odnosa prema Bošnjacima i niza falsifikatorskih radnji pri konstituisanju BNV, podnećemo i krivičnu prijavu protiv ministra Čiplića“, rekao je Dudić na konferenciji za novinare.

On je ponovio Zukorlićevu optužbu da je ministar Čiplić uoči konstitutivne sednice Veća izmenio član 3. Poslovnika po kojem je za sazivanje konstututivne sednice potrebna dvotrećinska većina i time želeo da spreči BKZ da forimira veće.

„S obzirom da su saveti svih drugih manjina konstituisani po prethodnom poslovniku, bez ovog uslova, jasno je da je diskriminacija nad Bošnjacima deo zvanične politike ovog ministarstva i Vlade“, rekao je Dudić.

Zehnija Bulić, jedan od dvojice kandidata sa izborne liste Bošnjački preporod koji su prisustvovali sednici i izabran za potpredsednika, rekao je da će podneti krivičnu prijavu protiv NN lica zbog falsifikovanja njegovog potpisa.

Prema njegovim rečima, „nepoznata osoba je iz Ministarstva za ljudska prava odnela dokumentaciju pet većnika Bošnjačkog preporoda i podmetnula falsifikovanu izjavu o odricanju od mandata većnika u BNV“.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović, međutim, rekao je da savet na čijem je čelu Mevlud Dudić nije legalno konstituisan.

„Zehnija Bulić i Hidajet Mustafić, koji su se priklonili Zukorlićevoj opciji, nisu legitimni predstavnici Bošnjačkog preporoda“, rekao je Mujezinović Beti.

Jedna beogradska i dve novopazarske nevladine organizacije ocenile su danas da je neprihvatljiva promena statuta koju je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava uradilo nekoliko sati pred konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća.

„Izjava Petra Antića, visokog zvaničnika Ministarstva, povodom promene statuta za izbor nacionalnog veća da je Ministarstvo odlučilo da se neke odredbe statuta izbace, kao i da je odredba koja uređuje da je za verifikaciju mandata nacionalnog saveta potrebna dvotrećinska većina umesto ranije proste većine dodata u cilju stabilnosti i specifičnosti bošnjačke nacionalne manjine je vređanje zdravog razuma“, saopštili su Komitet pravnika za ljudska prava, Urbanin i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda.

Tri nevladine organiziacije su u zajedničkom saopštenju za javnost zatražile ispitivanje krivične odgovornosti pojedinaca iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava, kako bi se utvrdila konkretna odgovornost i time sprečilo dalje zaoštravanje situacije i potezi koji dodatno destabilizuju ovaj region.