Bošnjačka lista traži nove izbore za BNV

Jedna od učesnica junskih izbora za nacionalne savete manjina, Bošnjačka lista pozvala je danas ministra za ljudska i manjinska prava da raspiše nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće.

 

Ova izborna lista je u saopštenju za javnost ocenila da su istekli svi rokovi za konstituisanje Veća i da su na taj način Bošnjaci postali jedina manjinska zajednica u Srbiji bez nacionalnog saveta

 

“Bošnjačka lista izražava žaljenje zbog činjenice da predstavnici ostale dve liste koje su učestvovale na izborima 6. juna nisu prihvatile poziv na dogovor oko formiranja Bošnjačkog nacionalnog veća i izbora njegovih organa i radnih tijela, u zakonskom roku”, navodi se u saopštenju.

 

Dodaje se i ocena da je “relativiziranje pitanja konstituisanja Bošnjačkog nacionalnog veća otvorilo prostor za zloupotrebe i političko mešetarstvo pojedinih političkih avanturista u sandžačkom političkom životu”.

Na izborima 6. juna Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića osvojila je 17 od 35 mesta, 13 je osvojila Bošnjačka lista bliska Sulejmanu Ugljaninu, a pet  ošnjacki preporod blizak Rasimu Ljajiću.

Savet je trebalo da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koje je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska pitanja za konstutuisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok je ostalim savetima bila dovoljna polovina mandata.

Ministarstvo je konstutisanje proglasilo neregularnim.

Pre nekoliko dana, međutim, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ocenila je da je Ministarstvo Poslovnikom ugrozilo prava Bošnjaka i preporučila da se i za tu nacionalnu manjinu obezbede isti uslovi kao i za ostale, što je Ministarstvo prihvatilo i najavilo brisanje sporne odredbe.