Bošnjačke partije kritikuju poziv na bojkot Blica

Predstavnici dve najjače bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije i Bošnjačke liste za evropski Sandžak, kritikovali su danas pozive na bojkot dnevnika Blic i ocenili da to neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

Potpredsednik SDP i narodni poslanik Munir Poturak je za agenciju Beta ocenio da je takav poziv, upućen iz Islamske zajednice u Srbiji zbog fotomontaže sa muftijom Muamerom Zukorlićem, „direktan atak na sistem javnog informisanja u zemlji“.

„Oni koji pozivaju na takav bojkot trebalo bi da vide karikaturu predsednika Tadića u današnjem listu ‘Danas’, pre nego se odluče da zauzmu takav stav“, izjavio je Poturak.

Dodao je da se u javnosti diže više prašine, nego što sporna fotomontaža muftije Zukorlića u „Blicu“ zaslužuje.

„U principu, više ne želim da govorim bilo šta u javnosti o svemu što se dešava. Reći su samo da se Zukorlić i Islamska zajednica trpaju tamo gde im nije mesto, a to je politika“, ocenio je Poturak.

Visoki funkcioner koalicije Bošnjačka lista za evropski Sandžak i narodni poslanik Esad Džudžević ocenio je da je fotomontaža u Blicu „pomalo“ neprimerena, ali da ne vređa kolektivna verska prava muslimana u Srbiji.

„Ja sam vernik i ne osećam se povređenim tom fotomontažom. Ona je usmerena samo prema jednom čoveku, Muameru Zukorliću, i govori o ambicijama muftije da bude verski i nacionalni lider Bošnjaka u Srbiji“, rekao je Džudžević za Betu.

Ocenio je da današnji poziv na bojkot dnevnog lista Blic neće uticati na tiraž lista u Sandžaku.

„Mislim da većina ljudi koji podržavaju takav stav u principu ne čita taj dnevni list“, rekao je Džudžević.