Ričard Retklif spavao je u šatoru ispred glavnog ulaza u Forin ofis u nastojanju da izvrši pritisak na britansku vladu da izdejstvuje oslobadjanje njegove supruge i drugih Britanaca iranskog porekla iz zatvora u Iranu.

Počeo je štrajk prošlog meseca kada je njegova supruga Nazanin Zagari-Retklif izgubila poslednju žalbu u Iranu.

„Mi smo se verovatno nadali da ćemo imati prodor s ovim. Nismo ga još ostvarili. Nisam želeo da me odvedu u kolima hitne pomoći, hoću da izadjem sa visoko uzdignutom glavom“, rekao je Retklif.

Retklif je rekao da je počeo da dobija bolove u nogama tokom noći i da ga je lekar u razgovoru ubedio da prekine štrajk gladju. Rekao je da planira da ode u bolnicu na pregled i da se nada da će posle toga moći nešto da pojede.

Njegova supruga Zagari-Retklif privedena je na aerodromu u Teheranu u aprilu 2016. i osudjena je za planiranje svrgavanja iranske vlade, što je optužba koju ona, njene pristalice i grupe za odbranu ljudskih prava negiraju. Ona je provela pet godina u zatvoru.

Bila je zaposlena u Fondaciji Tomas Rojters, dobrotvornom ogranku novinske agencije, i uhapšena je kada se vraćala nazad u Britaniju posle posete svojoj porodici. Grupe za odbranu ljudskih prava optužuju Iran da drži osobe sa dvojnim državljanstvom da bi ih koristile za pregovaranje sa Zapadom, što Teheran odbacije.

Ona je u maju osudjena na još jednu dodatnu godinu zatvora po optužbama za „širenje propagande protiv sistema“ zato što je učestvovala u protestu ispred iranske ambasade u Londonu 2009. Drugostepeni sud je prošle nedelje potvrdio tu presudu koja uključuje i jednogodišnju zabranu putovanja, što znači da neće moći da napusti Iran pre 2023.

Njen suprug je izgledao „tmurno“ u četvrtak nekon susreta sa britanskim ministrom spoljnih poslova Džejmsom Kleverlijem posle razgovora koje je ministar imao sa iranskim zvaničnicima u Londonu. Retklif je opisao sastanak sa ministrom kao „deprimirajući“ i rekao da se približava kraju svog štrajka gladju „kao strategije“.

  //