Pre svečane državne sahrane juče u Londonu posle čega je kraljica sahranjena na privatnoj ceremoniji u kapeli u dvorcu Vindzor kovčeg sa njenim telom bio je izložen pet dana u Vestminster holu, najstarijem delu britanskog Parlamenta gde su gradjani mogli da joj odaju počast.

“Više od 250.000 ljudi prošlo je kroz Parlament, to je za sada preliminarna cifra”, rekla je ministarka kulture Mišel Donelan za televiziju Skaj Njuz.

Na pitanje koliko je sahrana koštala poreske obveznike ona je rekla da ne zna, ali je iznela mišljenje da bi Britanci smatrali da je to “dobro potrošen novac”.

“Videli smo hiljade ljudi” da dolaze na sahranu “i mislim da niko ne može da insinuira da naša pokojna kraljica nije zaslužila taj oproštaj s obzirom na dužnost i nesebičnu službu koju je obavljala više od 70 godina”, rekla je ministarka.

“Uvek sam smatrala našu pokojnu kraljicu kao lepak koji okuplja naše društvo”, rekla je ona.

Britanija je danas nastavila redovan život, suspendovan 12 dana zbog emocija i komemoracija vezanih za smrt Elizabete Druge.

Mada slika sahrane i kraljice danas dominira na prvim stranicama svih britanskih listova kriza troškova života i socijalni pokreti brzo će se vratiti u prvi plan.

Kraljica Elizabeta Druga (96) umrla je 8. septembra posle 70 godina vladavine.