Pešačka zona u Novom Pazaru i dalje je bez letnjih terasa, jer vlasnici ugostiteljskih objekata i čelnici lokalne vlasti još uvek nisu našli kompromisno rešenje za zakup javnih površina.

 

Ugostitelji su uklonili terase pre desetak dana u znak prostesta jer smatraju da je nemoguće u vreme ekonomske krize platiti zakupninu za tri meseca unapred, kako traže u lokalnoj samoupravi, kao i da je cena zakupa kvadratnog metra u ekstra zoni od 57 dinara dnevno previsoka.

 

Član Gradskog veća Raša Milić rekao je za radio Sto plus da vlasnici ovih lokala nisu ni pokušali da razgovaraju za predstavnicima lokalne samouprave za pronalaženje nekog kompomisa.

 

Milić je dodao da su oni o njihovom protestu obavešteni putem medija, a ne lično.

 

“Mi ne bežimo od razgovora sa njima, ali treba neko da nam pokaže ekonomske razloge za spuštanje cene zakupa. Nije mi poznato da je da su ugostitelji spustili cene svojih usluga ili da im je promet pao. Prošle godine smo imali sličan problem sa istim ugostiteljima, koji smo rešili razgovorom. Tada su tražili da im spustimo cenu zakupa za 20 odsto i izašli smo im u susret. Ove godine je ista cena, a jedina promena je način plaćanja, jer tražimo da se zakup plati tri meseca unapred iz prostog razloga što ne želimo da jurimo posle te ugostitelje da nam plaćaju. I ove godine smo spremni da spustimo cenu, ali ne na ovaj način da se dopisujemo putem medija, već da sednemo i razgovaramo“, rekao je Milić našem radiju.

 

On priznaje da je cena zakupa javne površine u ekstra zoni najveća u Novom Pazaru, ali tvrdi da se u ostalim gradovima zakup plaća za svih 12 meseci u godini.

 

Ugostitelji navode da neće odustati od protesta dok lokalna samouprava ne koriguje cene zakupa i ne uskladi ih sa ostalim gradovima Srbije.

 

Zastupnik kafea „Amigo“ Ishak Paljevac, jedan od 16 zakupaca ovih letnjih terasa, tvrdi da su u lokalnoj samoupravi upoznati sa njihovim protestom, kao i da očekuju da oni iniciraju razgovor.

 

„Veoma je teška ekonomska situacija, ljudi nemaju para za restorane kao ranije i to u Gradskoj upravi veoma dobro znaju, ali su od prošle godine podigli cenu zakupa. Tražimo jednake cene zakupa kao u Kragujevcu, Čačku, Kraljevu i ostalim gradovima veličine Novog Pazara. Na ovaj način će nas naterati da -zatvorimo lokale“, rekao je Paljevac za radio Sto plus.

 

Prema cenovniku od prošle godine cena zakupa kvadratnog metra u ekstra zoni u Novom Pazaru je 57 dinara dnevno, u prvoj zoni 36, u drugoj 24, a u trećoj 16 dinara.