Direktor Zdravstvenog centra u Novom Pazaru Avdo Ćeranić oštro je danas osudio odnos pojedinih pacijenata prema zdravstvenim radnicima, koji svoje nezadovoljstvo rešavaju nasilničkim putem.

 

Novopazarska policija juče je uhapsila Suada B. (29) zbog sumnje da je u nedelju na Internom odelenju Zdravstvenog centra u Novom Pazaru fizički napao dežurnog lekara N.M.

 

Ćeranić u izjavi dostavljenoj medijima navodi da je ovo treći slučaj u poslednjih šest meseci da pacijenti fizički nasrću i nanose telesne povrede lekarima, i to u trenucima kada ukazuje pomoć pacijentu koji je u srodstvu sa nasilnikom.

 

„Poslednji napad na doktora N. M. kome su nanete teške telesne povrede bio je povod da zdravstveni radnici zatraže kratku obustavu rada kao opomenu i znak prostesta. Od toga smo odustali, ali molimo građane da svoje nezadovoljtvo ne izražavaju na neprimeran način, već da koriste legalna sredstva u rešavanju problema. Pacijenti svoje nezadovoljstvo mogu iskazati usmenim i pismenim putem nadležnim organima Zdravstvenog centra, zaštitniku prava pacijenata, inspekciji ili Ministarstvu zdravlja“, naveo je Ćeranić.

 

On je dodao da većina zdravstvenih radnika svoju dužnost obavlja savesno i u skladu sa načelima zdravstvene zaštite.

 

„Kao i u svakoj profesiji i u ovoj se čine propusti i ljudski je to priznati, ali je neljudski primeniti fizičku silu. Primeno fizičke sile se samo zaoštravaju odnosi između pacijenata i zdavstvenih radnika, te ja molim gradajne na normalizaciju odnosa i uspostavljenje dobre saradnje“, naveo je Ćeranić.