Čiplić: Biće zakazana konstitutivna sednica

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava Srbije potvrdilo je da je promenjen poslovnik za formiranje Nacionalnog saveta bošnjačke nacionalne manjine i najavilo da će biti zakazana nova konstitutivna sednica tog saveta.

Izmenjenim poslovnikom je predviđeno da će za konstituisanje Nacionalnog saveta Bošnjaka biti dovoljna verifikacija polovine mandata.

„Konstitutivnu sednicu ćemo zakazati u želji da se okupe sve tri liste i izborna volja Bošnjaka u potpunosti uvaži“, rekao je agenciji Beta ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić.

Poverenica za zastitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ranije je konstatovala da je propisivanjem posebnih uslova za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta učinjena diskriminacija i preporučila Mininistarstvu da do 20. avgusta obezbedi iste uslove za konstituisanje saveta kakvi su važili za ostale manjine.

Čiplić je kazao da je promenom poslovnika ministarstvo pokazalo da poštuje instituciju povrenika, ali i naveo da postoji niz formalnih i materijalnih zamerki u pogledu postupanja poverenice Nevene Petrušić.

„Smatramo da je nepotpuno i nepravilno utvrđeno činjenično stanje i da diskriminacije nije bilo, pošto je isto pravilo primenjivano prilikom konstituisanja svih nacionalnih saveta i svi su u potrebnom broju konstituisani što se vidi iz zapisnika koji su sami nacionalni saveti vodili“, rekao je Čiplić.

Druga suštinska primedba, kako je naveo Čiplić, odnosi se na to da poverenica nije donela poslovnik o svom radu, nije utvrdila postupak niti način svog rada „pa nismo ni mogli da zaštitimo svoju zakonsku poziciju“.

„Pošto nije donet poslovnik o radu Poverenika, Poverenik nije ni konstituisan u zakonskom smislu, pa nije ni mogao da postupa po ovom ali ni po drugim predmetima. I napokon, nisu nam stavljeni na uvid ni akti kojim je pokrenut postupak, što je naše zakonsko pravo, niti su nam dostavljeni na uvid mišljenja svih triju lista“, rekao je Čiplić.

Bošnjačka kulturna zajednica koja je osvojila 17 mandata konstituisala je 7. jula Savet uz pomoć dva predstavnika Bošnjačkog preporoda, ali Ministarstvo nije priznalo tako formirano veće.

Na izborima 6. juna osim BZK muftije Muamera Zukorlića, mandate su osvojili i Bošnjačka lista (13) bliska Sulejmanu Ugljaninu, kao i Bošnjacki preporod (5), blizak Rasimu Ljajiću.

Savet je trebalo da bude formiran 7. jula, ali poslovnikom koji je dan ranije izdalo Ministarstvo za ljudska i manjinska pitanja za konstutuisanje tog saveta predviđena je verifikacija najmanje dve trećine mandata, dok je ostalim savetima bila dovoljna polovina mandata.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i nosilac liste Bošnjačke kulturne zajednice Muamer Zukorlić rekao je da će ta lista bojkovati eventualne nove izbori za nacionalne savete manjina.

BKZ neće ići na novo konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, već traži priznavanje tog tela konstituisanog 7. jula, izjavio je predstavnik te liste Samir Tandir.

„Mi tražimo da se prizna Bošnjačko nacionalno veće konstituisano po predviđenom poslovniku“, kazao je Tadir agenciji Beta i istakao da je sve drugo „nastojanje ministra da ih omalovaži i obesmisli izbornu volju Bošnjaka“.

On je naveo da „izmena poslovnika i priznanje ministra za ljudska i manjinska prava Svetozara Čiplića da su činili diskriminaciju nije dovoljno“ i zatražio njegovu ostavku.

Tandir je optužio ministra i njegove saradnike da su učestvovali u falsifikovanju blanko ostavke većnika sa liste Bošnjački preporod kao i za rasističke izjave usmerene na bošnjački narod.

Ministar Čiplić je rekao da će konstitutivna sednica nacionalnog saveta Bošnjaka biti zakazana i da će, ako se lista Bošnjačka kulturna zajednica ne pojavi, to dovesti do „nekoliko jasnih zaključaka“.

„Najpre, ovoj listi i nije bio cilj manjinska samouprava Bošnjaka već zloupotreba i uzurpacija tih prava, i svakako da gospodin Zukorlić nije ni imao nameru da se bavi interesima Bošnjaka u domenu obrazovanja, kulture, službene upotrebe jezika i pisma te informisanja, nego da je želeo da promoviše jednu politiku koja se bavi ustavnim prekrajanjem Srbije, a koju na Sandžaku niko ne zastupa“, kazao je Čiplić.

Seadetin Mujezinović sa liste Bošnjački preporod koja ima pet mandata rekao je agenciji Beta da je ta lista spremna na razgovore sa druge dve liste.

„Očekujemo razgovore i formiranje Bošnjačkog nacionalnog veća jer je to u interesu Bošnjaka“, rekao je Mujezinović.

Bošnjačka lista pozvala je pre dva dana ministra za ljudska i manjinska prava da raspiše nove izbore za Bošnjačko nacionalno veće pošto su istekli svi rokovi za konstituisanje Veća.

Bošnjačka lista izrazila je žaljenje zbog činjenice da predstavnici ostale dve liste koje su učestvovale na izborima 6. Juna nisu prihvatile poziv na dogovor o formiranju Bošnjačkog nacionalnog veća i izbora njegovih organa i radnih tela, u zakonskom roku.