Čiplić pozvao manjine da izađu na izbore

 


Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić pozvao je danas pripadnike nacionalnih manjina da u što većem broju izađu na izbore za svoje nacionalne savete koji će biti održani u nedelju, 6. juna.

“Očekujem i pozivam pripadnike nacionalnih manjina da izađu na izbore i na taj način državu u kojoj žive i nacionalnu manjinu kojoj pripadaju, svoj građanski i svoj nacionalni identitet pokažu kao identitet koji nose u sebi radi demokratije i onoga po čemu je Srbija prepoznatljiva, a to je multietničnost i multikulturalnost”, rekao je Čiplić.

Čiplić je istakao da je najznačajnije da pripadnici nacionalnih manjina koji će svoje nacionalne savete birati na neposrednim izbnorima u što većoj meri izađu na izbore.

“Izbor nacionalnog saveta zapravo daje političku legitimaciju nacionalom savetu da u punom kapacitetu preuzme sve one nadležnosti koje Zakon o nacinalnim savetima daje, odnosno da preuzme sve one nadležnosti i odgovornosti za razvoj, status i stanje svoje nacionalne manjne”, naveo je Čiplić.

Ministar je kazao da će to biti prvi izbori koji se odžavaju po novom Zakonu o nacionalnim savetima i prvi izbori koji se odrzavaju na ovaj način.

Prema njegovim rečima, na izorima u nedelju biće 883 birača mesta, 43 izborne komisije za biračka područja i 2.700 članova biračkih odbora.

Dodao je da će na neposrednim izborima mogućnost da glasaju imati 435.000 ljudi.

Izbori za nacionalne savete nacionalnih manjina održaće se 6. juna u 167 opština u Srbiji.

U Srbiji prema popisu iz 2002. godini živi više od milion građana koji se izjašnjavaju kao pripadnici neke nacionalne manjine, odnosno 14 odsto ukupnog broja stanovnika.