CRCD: Ministarstvo i Zukorlić narušavaju stabilnost Srbije

Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina oštro je kritikovao i vlast u Beogradu, i sandžačkog muftiju Muarema Zukorlića zbog „neodgovornih“ i „zapaljivih“ izjava.

CRCD je u saopštenju ocenio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava „arbitrarno“ suspendovalo konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog veća, a da je Zukorlić juče koristio rečnik sličan onom kojim su Srbi sa Kosova krajem 1980-ih godina huškani na sukobe.

„Sve to dovodi do povećanja opasnosti po stabilnost Srbije. Zukorlićevo neodgovorno ponašanje omogućeno je nezakonitim ponašanjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava“, ocenila je ta nevladina organizacija.

CRCD je kritikovao i Zukorlićev poziv Bošnjacima u Srbiji i dijaspori da izdvoje po jedan odsto svojih prihoda za finansiranje Bošnjačkog nacionalnog veća i ocenio da takav zahtev otvara prostor za „međunacionalno podvajanje“.

„Zukorlić se načinu političkog ponašanja koje primenjuje, a koje podrazumeva i pozive na linč predstavnika građanske opcije, naučio u Beogradu“, piše u saopštenju.