Čurović : Nema diskriminacije Islamske zajednice u Srbiji

Državni sekretar u Ministarstvu vera Dragan Čurović kaže da Vlada Srbije nema diskriminatorski odnos prema Islamskoj zajednici u Srbiji, na čelu sa muftijom Muamerom Zukorlićem.

Najnoviji spor na relaciji države i Islamske zajednice u Srbiji otvoren je zbog verske nastave.

Glavni problem jeste u činjenici da u novoformiranoj Komisiji za versku nastavu nema predstavnika Islamske zajednice u Srbiji muftije Zukorlića, već samo predstavnika Islamske zajednice Srbije na čijem je čelu reis Adem Zilkić.

“Komisija za versku nastavu formirana je 2004. godine i prema propisima, u njoj je, pored državnih službenika, po jedan predstavnik crkava i tradicionalnih verskih zajednica u Srbiji. Međutim, mi smo smatrali da obema islamskim zajednicama treba pružiti priliku da imaju svoje predstavnike. Najjednostavnije rečeno, otvorili smo vrata za obe zajednice. Međutim, suočavali smo se sa opstrukcijom rada Komisije, i to od Islamske zajednice u Srbiji”, kaže Čurović za Blic.

Kako dodaje, od 2008. godine predstavnici ove islamske zajednice napuštali su sednice.

“Tadašnji imenovani predstavnik, direktor medrese Mevlud Dudić prestao je da dolazi na sednice, a dolazio je bez ovlašćenja drugi predstavnik, koji kasnije čak ucenjuje Komisiju svojim prisustvom, isključivo ako nema predstavnika druge Islamske zajednice. Problemi su bili i oko veroučitelja, jer je Islamska zajednica u Srbiji slala spiskove samo svojih ljudi, gde je, osim veroučitelja, uvrstila i vernike, pa i lica koja iskazuju pripadnost samo toj zajednici. S druge strane, reis Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić slao je predloge gde je bilo i jednih i drugih veroučitelja, čak mnogo više Zukorlićevih”, ističe Čurović.

On dodaje: „Situacija je do te mere bila poremećena da su svi ostali predstavnici crkava i verskih zajednica uputili apel obema IZ, sa molbom da prevaziđu nesporazume i omoguće normalan rad Komisije. Znači, mi smo sve vreme pokušavali, ali neprestano smo nailazili na opstrukciju Islamske zajednice u Srbiji.“

Nova komisija formirana je 29. jula 2010. godine. Pri njenom formiranju IZ Srbije je predložila Zilkića, a druga IZ nije nikoga. Čurović kaže: „Vlada Srbije na osnovu ovih činjenica uvažila je faktičku realnost i za predstavnika muslimana imenovala delegiranog predstavnika Islamske zajednice Srbije reisa Adema Zilkića.

“I tada su otpočeli navodi o diskriminaciji. Nema je! Koji god potez da povučemo, mi se suočavamo sa tom optužbom, iako činjenice svedoče drugačije. Formirali smo novu komisiju. Verska komisija mora biti kompaktna, u njoj predstavnici treba da unapređuju versku nastavu, rade u dobrom duhu, konstruktivno i bez politike”, poručuje Čurović.

S druge strane, IZ u Srbiji pre nekoliko dana formirala je Udruženje nastavnika veronauke. Kako je navedeno u saopštenju ove IZ, to je učinjeno „zbog diskriminatorskog odnosa Vlade prema nastavi islamske veronauke a nakon smene predstavnika IZ Mevluda Dudića“. Na konstitutivnoj sednici Udruženja usvojen je „zaključak kojim se najoštrije osuđuje nezakonita odluka Vlade kojom se brutalno krši Ustavom zagarantovana ravnopravnost Islamske zajednice“.