Evakuacija državljana Srbije iz Libije počeće danas slanjem JAT-ovog aviona u Tripoli kojim će se prvo vratiti žene i deca, rekao je agenciji Beta državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Mirko Stefanović.

Stefanović je rekao da je sa JAT-om dogovoreno da prvi avion krene za Tripoli „u najkraćem roku pošto je dobijena usmena saglasnost za sletanje na aerodrom u Tripoliju“.

Evakuaciju organizuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije u dogovoru sa kriznim štabom Vlade Srbije. Prema rečima Stefanovića, do sada je evidentirano više od 1.000 građana Srbije u Libiji i svi oni koji izraze želju da se vrate u Srbiju biće evakuisani avionima JAT-a i
na druge načine.

Prvim avionom iz Tripolija u zemlju će biti vraćene žene i deca, a zatim će se krenuti u kontinuitetu sa slanjem aviona na taj isti aerdorom, rekao je Stefanović dodajući da u Tripoliju ima oko 500 državaljana Srbije koji su se do sada evidentirani za evakuaciju.

Evakuacija iz Ras Lanufa i Bengazija biće organizovana u saradnji sa drugim zemljama. Iz Ras Lanufa će u dogovoru sa Rusijom biti evakuisano oko 300 građana, avionom ili brodom, dok će iz Bengazija srpski državljani biti evakuisani u saradnji sa Turskom.