Predstavnici sve tri bošnjačke liste sastaće se danas u 14 sati u Beogradu da bi razgovarali o formiranju Nacionalnog saveta Bošnjaka.

Oni su uoči sastanka sa ministrom za ljudska i manjinska prava i šefom Misije OEBS u Beogradu izrazili razlicita očekivanja i stavove.

Bošnjačka kulturna zajednica muftije Muamera Zukorlića insistira na „sveobuhvatnim razgovorima o diskrimininisanju Bošnjaka“, Bošnjačka lista Sulejmana Ugljanina je otvorena za sve opcije, „uz uslov da se isključe vera i politika“, dok Bošnjački preporod traži „minimum konsenzusa“.

Ministar za ljudska i manjinska prava Srbije Svetozar Čiplić ranije je najavio da je cilj razgovora da Nacionalni savet Bošnjaka počne da radi „u skladu sa rezultatima izbora“.

Na razgovore su pozvani predstavnici sve tri izborne liste, a razgovoru će prisustvovati i šef Misije OEBS-a u Srbiji Dimitrios Kipreos.

Predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice Mevlud Dudić rekao je za Sto plus da personalni sastav njegove delegacije zavisi od ishoda dogovora koji oni paralelno vode sa OEBS-om.

„Problemi Bošnjaka se ne mogu parcijalno rešavati. Ne može se rešavati samo problem Bošnjačkog nacionalnog veća, a ne rešavati problem veronauke, Islamske zajednice i svih vidova diskriminacije koji se vode prema Bošnjacima“, rekao je Dudić, čija je lista na izborima osvojila 17 od 35 mesta.

Nosilac Bošnjačke liste Esad Džudžević smatra da je jedina moguća opcija u trenutnoj situaciji raspisivanje novih izbora za Nacionalni savet Bošnjaka, jer ni jedna lista nije osvojila većinu na junskim izborima.

On je u razgovoru za Sto plus naglasio da tri liste nisu uspele same da se dogovore oko demokratske većine za novi saziv veća, ali da će još jednom, uz pomoć Čiplića i Kipreosa, pokušati da pronadju „najmanji zajednički sadržalac“.

„Važno je da dijalogom prevazidjemo situaciju, koja je u mnogim momentima krizna. Formiranje novog saziva BNV je dobra startna pozicija za prevazilaženje svih drugih problema koji postoje u Sandžaku već duže vreme. Bošnjačka lista će biti otvorena za sve modela u konstituisanju BNV, uz uslov strogog razdvajanja vere i politike i neuključivanja problema Islamske zajednice u ove razgovore“, rekao je Džudžević.

Bošnjačka lista osvojila je 13, a Bošnjački preporod pet mandata na izborima za BNV.

Predstavnik Bošnjačkog preporoda Seadetin Mujezinović ocenio je da Bošnjaci samo jedinstveni i zajedničkim radom mogu ostvariti bolju budućnost.

„Mi ćemo pružiti ruku jednoj i drugoj listi i tražiti minimum koncenzusa za formiranje Bosnjačkog nacionalnog veća. To je bila naša želja i ranije, ali i sada. Mi imamo pet mandata sa kojima ćemo mi raspolagati i o kojima ćemo mi odlučivati. Nadam se da će
to biti jedan prijateljski razgovor“, rekao je Mujezinović.

Bošnjačka kulturna zajednica je, uz podršku dvojice većnika sa liste Bošnjački preporod, formirala nakon junskih izbora Bošnjački nacionalni savet, koje medjutim Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje.

Zukorlić koji je bio nosilac liste BKZ ujedno je lider Islamske zajednice u Srbiji koja je suprostavljena sa Islamskom zajednicom Srbije.