Danas  u Rudnici kod Raške istražne radnje


U Rudnici kod Raške je počelo veštačenje tla da bi se utvrdilo eventualno postojanje masovne grobnice, izjavio je zamenik tužioca za ratne zločine Bruno Vekarić.

 

„Analiza zemljišta vrši se na mnogo mesta na toj lokaciji, na dubini do šest metara“, rekao je Vekarić agenciji Beta dodajući da bi posmrtni ostaci mogli biti na dubini od četiri metra.

 

Vekarić je kazao da su tamo jedan od zamenika tužioca za ratne zločine, istražni sudija Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradui tri predstavnika Euleksa.

 

On je naveo da će se, ukoliko se pronađu tela, potvrditi postojanje sekundarne grobnice i opredeljenost Srbije da nađe žrtve ratnih zločina, ma koje nacionalnosti one bile.

 

Veštačenje je naložio istražni sudija Višeg suda u Beogradu da bi se utvrdila struktura tla, eventualne promene i postojanje organskih materija.

 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije predložilo je 18. maja da se obave istražne radnje za otkrivanje mesta eventualne masovne grobnice kod Raške.

 

Tužilaštvo je predložilo istražnom sudiji da izađe na lice mesta, u krug preduzeća „Kosmetput“ u mestu Rudnica kod Raške da obavi uviđaj i da se, ukoliko se potvrdi informacija da se radi o masovnoj grobnici, obave ekshumacija, obdukcija i identifikacija žrtava.

 

Sumnja se da su u masovnu grobnicu krajem maja ili početkom juna 1999. godine, pred kraj ratnih sukoba na Kosovu, prebačeni posmrtni ostaci iz primarnih grobnica u okolini Drenice.