Načelnik Odeljenja policije u Novom Pazaru Saša Gemaljević rekao je danas da u gradu raste broj maloletnika koji se pojavljuju kao izvršioci najtežih krivičnih dela.

On je na okruglom stolu posvećenom mehanizmima nasilja među mladima saopštio podatak da uporedni podaci za prva tri meseca prošle i ove godine ukazuju da su maloletnici sve više izvršioci krivičnih dela u vezi sa narkomanijom i ubistvima u pokušaju.

“Nije normalno da učenik četvrtog razreda u školu dođe sa pištoljem. Nije normalno da se zapali osnovna škola, a da se ni danas ne zna ko je to uradio, i nije normalno da deca učestvuju u međusobnoj pucnjavi”, rekao je Gemaljević.

On je naglasio da maloletničkog nasilja sve više ima u celoj zemlji, da se Novi Pazar po tome ne razlikuje od drugih gradova, ali da je to područje naročito “zanimljivo” medijima.

Prema podacima novopazarske policije, u prva tri meseca prošle godine maloletnici su izvršili 12 krivičnih dela, da bi u istom periodu ove godine njihov broj narastao na 20.

“Menja se i struktura učinjenih krivičnih dela. Prošle godine smo u školi imali sedam krivičnih dela, ove godine je broj duplo veći. Do sada smo, uglavnom, imali nasilničko ponašanje, krađe i teške krađe, a sada se suočavamo i sa krivičnim delima vezanim za drogu i ubistvo u pokušaju”, rekao je načelnik Odeljenja policije u Novom Pazaru.

Na okruglom stolu o prevenciji nasilja među mladima, u organizaciji Misije OEBS, učestvovali su predstavnici lokalne samouprave, gradskih službi i organa kojih se tiče ta tema, Tužilaštva, Suda, škola, nevladinih organizacija i medija.

I.Slezović