Đelić najavio milion evra za univerzitet u Novom Pazaru

Potpredsednik vlade Srbije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić rekao je danas u Novom Pazaru da će iz bespovratnih sredstava Evropske unije u infrastrukturu Državnog univerziteta u ovom gradu biti uloženo oko million evra.

 

On je posle razgovora sa rektorom ovog univerziteta Ćemalom Dolićaninom i gradonačelnikom Mehom Mahmutovićem rekao da Novi Pazar ima blago koje ostatak Srbije nema, a to su mladi ljudi.

 

“Naša je obaveza da ulažemo u tu mladost, da joj damo šansu da ovde žiivi , da razvija sopsteveni kraj i zemlju. Oko 500 hiljada evra namenjeno je za nabavku opreme za labaratoriju sekundarnih poljoprivrednih proizvoda,  360 hiljada evra za labaratoriju za ispitivanje građevinskih materijala i 145 hiljada evra za računarski centar”, rekao je Đelić.

 

On je istakao da ovaj najmlađi univerzitet u Srbiji treba da nastavi da se brzo razvija i da bude “brend” u oblasti visokog obrazovanja.

 

Rektor Doloćanin je ocenio da će nova oprema i labaratorije omogućiti da se kvalitet nastave i naučno- istraživačkog rada poboljša.

 

“Stvoriće se uslovi za unapređenje i konkretnu saradnju sa privredom”, rekao je Dolićanin.

 

Gradonačelnik Mahmutović je rekao da je njegova želja da mladi iz ovog kraja posle završene škole ostanu ovde, da nađu posao.

 

“To im možemo omogućiti ako mi ovde stvorimo evropski standard. Oni treba da putuju I da vide kako žive ljudi u Evropi “, rekao je Mahmutović.

 

Đelić je nakon posete Državnom univerzitetu zvanično otvorio preuređenu pešačku zonu  u centru grada, kojom su prvi prošli maturanti ovdašnje Gimnazije.