Ambasador Velike Britanije u Srbiji Majkl Devenport prisustvovao je danas svečanoj dodeli diploma studentima Univerzitetskog kursa “Liderstvo i razvojni omladinski rad u zajednici” u novopazarskom Domu kulture.

 

On je tom prilikom izjavio da je impresioniran spremnošću mladih ljudi da se aktivno uključe u rešavanje svojih izazova.

 

“Ključna poruka svim političkim i javnim akterima u Sandzaku i Srbiji je da su mladi izuzetno talentovana i kreativna socijalna snaga koja može da doprinese poboljšanju kvaliteta života same zajednice”, kazao je Devenport tom prilikom.

 

Ovaj kurs bio je sastavni deo projekta “Prevencija konflikata u Sandzaku kroz razvoj konstruktivnih kapaciteta mladih”.

 

Projekat je finansirala Ambasada Velike Britanije a sproveo ga je Centar za omladinski rad u saradnji sa švedskim Jenčeping univerzitetom i NVO Urban-in.

 

Koordinator za obrazovanje Centra za omladinski rad Omer Bronja rekao je radiju Sto plus da su studenti tokom šestomesečnog studiranja stekli potrebna znanja i praktične veštine kako bi postali budući lideri u razvoju zajednice usmereni na izgradnju kapaciteta mladih i podsticanje njihovog aktivnog učešća u izgradnji demokratskog društva.

 

“Ovaj kurs pohađalo je 20 studenata a njih 18 je završilo studije i oni su sad profesionalni omladinski radnici”, kazao je Bronja.

 

Studenti ovog kursa su danas na Gradskom trgu organizovali uličnu akciju u kojoj su na simboličan način građanima prikazali svoj šestomesečni rad na ovom projektu.

 

E.Đulović