Agencija za ekonomski razvoj Sandzaka (Seda) i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dodelili su danas 160 sertifikata studentima i srednjoškolcima koji su tokom leta učestvovali na programima letnje prakse.

Studentkinja iz Novog Pazara Amra Čuljević izrazila je zadovoljstvo uspešno realizovanom praksom tokom koje su svi polaznici stekli veštine koje će im pomoći u zapošljavanju.

“U svega nekoliko nedelja uspeli smo da naučimo puno stvari, a imali smo i jedinstvenu priliku da se upoznamo sa celokupnim proizvodnim procesom nastanka farmerki”, rekla je Čuljevićeva koja je svoju radnu praksu odradila u kompaniji “Zet Innovations” u Novom Pazaru.

USAID Program za jačanje ekonomske sigurnosti je program radnih praksi organizovao u firmama Sandzaka i Južne Srbije sa ciljem da se pomogne mladima u sticanju prvih radnih iskustava, i time ih učine konkurentnijim na tržištu rada.

U programu je učestvovalo 60 malih i srednjih preduzeća iz Sandzaka i 30 sa juga Srbije iz različitih grana privrede.

Direktor Agencije za ekonomski razvoj Sandzaka (Seda) Samir Kačapor rekao je da je ove godine program “Letnja praksa” proširen i na Tutin i Sjenicu čime je napravljen pomak u realizaciji ovih aktivnosti.

On je istakao da je ova praksa u velikoj meri pomogla mladim ljudima u njihovom usavršavanju i sticanju novih znanja i veština.

Za program “Letnja Praksa” ove godine se prijavilo preko 400 studenata i srednjoškolaca, a najboljima je omogućen staž u privatnim kompanijama.

Ove aktivnosti u potpunosti podržavaju Nacionalnu strategiju za mlade kako bi omogućili zapošljavanje i podsticale preduzetništvo među mladima u Srbiji.

Današnja ceremonija dodele sertifikata održana je u novopazarskoj sali Doma omladine.