Dragišić: Sukob dve islamske zajednice problem za državu

Profesor Fakulteta bezbednosti Zoran Dragišić ocenio je da je situacija u Sandžaku i sukob dve islamske zajednice ozbiljan problem za državu Srbiju i ocenio da država ne sme da ignoriše potrebu da se taj problem reši.

„To, u svakom slučaju, predstavlja ozbiljan problem, tim pre što muslimani nisu beznačajan deo populacije. Jedan deo teritorije Srbije – Sandžak većinski je nastanjem njima. Takođe, u Srbiji nisu samo Bošnjaci muslimani, već ima i drugih etničkih zajednica koje pripadaju islamskoj veri“, rekao je Dragišić.

Komentarišući višednevno najavljivanje i otkazivanje protesta islamskih veroučitelja ispred Vlade Srbije u Beogradu, Dragišić je rekao da se radi o problemu unutar islamske zajednice i pitanju koje spada u versku autonomiju, ali da je problem po državu ukoliko dolazi do sukoba i obračuna dve strane.

„Država ne sme da se meša u verska pitanja, ali kada su u pitanju prekršaji i krivična dela, država to mora da spreči i sankcioniše na adekvatan način“, rekao je on.

Prema njegovim rečima, biće potrebno puno državničke mudrosti da se taj problem reši jer je „vrlo fluidan“ prostor između pitanja verskih prava i onoga što može da ugrozi državu.

Dragišić je rekao da ne postoji prevelika opasnost da bi okupljanja islamskih veroučitelja mogla da izazovu incidente ali da se celokupna situacija unutar islamske zajednice reflektuje na bezbednosno stanje u državi i da je zato potrebno da se uloži napor da se nađe rešenje prihvatljivo za obe strane.

Profesor Fakulteta bezbednosti je, međutim, ocenio da je dobro što se skup održava ispred Vlade Srbije jer učesnici skupa na taj način pokazuju da se obraćaju Vladi i da su deo političkog života Srbije, odnosno da se ne izdvajaju.

„Na Vladi i Ministarstvu prosvete je da sada pokažu veliku diplomatsku mudrost kako nijedna strana ne bi bila uvređena“, rekao je on.