Promocija drugog izdanja monografije “Novi Pazar u vaktu i zemanu” autorke Muradije Kahrović Jerebičanin biće održana večeras od 19 časova u novopazarskoj Narodnoj biblioteci “Dositej Obradović”.

Prvo izdanje monografije objavljeno je 2003. godine, a kako je celokupan tiraž ubrzo rasprodat, autorka je odlučila da uradi novo, dopunjeno, izdanje.

“Prošle godine sam počela rad na novoj monografiji, odnosno da dopunim staru novim podacima o istorijskom razvoju Novog Pazara od osnivanja do danas, da prikažem privredu, sport i kulturno istorijske spomenike. Takođe, prikazala sam i dve veoma bitne privredne grane Novog Pazara, trgovinu i zanatstvo, koje su često spašavale grad od propasti”, rekla je Kahrović Jerebičanin za radio Sto plus.

Ona ističe da je u monografiji originalnim fotografijama hronološki prikazano kako je izgledao Novi Pazar nekad, a kako sad.

“Veliku zahvalnost dugujem starim novopazarskim porodicama koje su mi dozvolile da iskoristim njihove fotografije koje su do sada bile skrivene u albumima ili fiokama, a sada ih mogu videti i svi ostali”, izjavila je autorka monografije.

Muradija Kahrović Jerebičanin rođena je 1963. godine u Novom Pazaru, diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 1987. godine, a trenutno radi kao etnolog i kustos muzeja “Ras”.

Izdavač monografije “Novi Pazar u vaktu i zemanu” je narodna biblioteka “Dositej Obradović”.

N. Kočović