Snimak premijere pozorišne predstave „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, reditelja Zlatka Pakovića biće večeras emitovan u 21 sat na Youtube kanalu Helsinškog odbora za ljudska prava.

Jedan od glumaca u ovoj predstavi Vahid Džanković očekuje da će je uskoro igrati i u svom rodnom gradu, jer su u kontaktu sa direktorom Kulturnog centra u Novom Pazaru.

Džanković je radiju Sto plus rekao da je zadovoljan reakcijom publike i kritičara nakon odigrane premijere, a da kritike i pretnje dobijaju od onih koji nisu ni gledali predstavu.

“Na kraju predstave ritualno spuštamo na pod zastavu Srbije sa ispisanim imenima i matičnim brojevima ljudi koji su stradali u genocidu u Srebrenici, što je očito nekima zasmetalo“, rekao je Džanković.

Predstava je nastala u saradnji reditelja Pakovića i Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a autori su ranije naveli da je to prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas – priznanje genocida u Srebrenici.

Premijera je odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu, a njom se obeležava 25 godina od genocida u Srebrenici, gde su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Nakon premijere Paković i glumci izloženi su brojnim napadima, pretnjama i uvredama, koje su osudili Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) i Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji.

Oni su pozvali kritičku javnost, pozorišne i druge institucije kulture da osude ovakve reakcije na pokušaj da se progovori o zločinu.

Osim Džankovića i Pakovića, u predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović i Andreja Kargačin.

A.Bajrović

Foto: Radio Slobodna Evropa