Predsednik Izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu Esad Džudžević ocenio je danas da formiranje novog sastava Veća nije moguće bez novih izbora za to telo.

„Osim izbora, ne postoji nikakva zakonska mogućnost da ovlašćenja aktuelnog veća u tehničkom mandatu budu preneta na bilo koji drugi organ“, rekao je Džudžević na konferenciji za novinare.

Prema navodima pojedinih medija, ministar za ljudska i manjinska prava Milan Marković se dogovorio sa predstavnicima lista koje su učestvovale na prošlogodišnjim izborima da do preciziranja novog datuma izbora funkcioniše BNV sastavljeno od predstavnika tri liste,
ali da na njegovom čelu bude predstavnik Bošnjačke kulturne zajednice mufije Muamera Zukorlića.

Na junskim izborima, pored BKZ, učestvovale su još dve organizacije – Bošnjački preporod i Bošnjačka lista. Nakon izbora, BNV je formirala Bošnjačka kulturna zajednica uz pomoć dva odbornika sa druge liste. Međutim, to rešenje nisu priznale ni ostale dve
učesnice izbora, ni resorno ministarstvo.

Novi izbori bili su zakazani za 17. april, ali su odloženi posle dogovora ministra Milana Markovića i predstavnika bošnjačkih organizacija.

Džudžević je danas ponovio da Bošnjačka lista, koju predvodi, neće ulaziti u nove pregovore, jer time ulazi na „nepravni teren“.

On je naveo da se zauzima za ponavljanje izbora „na jesen ove godine ili istovremeno sa lokalnim i parlamentarnim izborima u Srbiji, kada oni budu zakazani“.

Džudžević je dodao da bi taj period mogao biti korisno upotrebljen za postizanje dogovora među Bošnjacima o budućem radu na ostvarivanju manjinskih prava u zemlji.

„Jedna od stvari koje ćemo pokrenuti je incijativa da se u Skupštini otvori rasprava o položaju manjina u Srbiji, sa posebnim akcentom na prava Bošnjaka. Poslanički klub manjina je o podnošenju incijative već postigao dogovor“, rekao je Džudžević.